ریفلاکس ادراری یا برگشت ادرار چیست چه علائمی دارد و چگونه درمان میشود؟
ادرار بعد از تولید در کلیهها، از مسیر لگنچه و حالب جریان پیدا کرده و به مثانه ریخته میشود. در حالت معمول در مدتی که مثانه از ادرار پر میشود، دریچه های محل اتصال حالب به مثانه، اجازه نمیدهند ادرار از مثانه به سمت حالب بازگردد. مکانیسم عمل این دریچه ها در حقیقت همان طولی از حالب است که در جدار عضلانی مثانه قرار دارد. با پر شدن مثانه ادرار به جدار عضلانی مثانه فشار وارد کرده و با بستن دریچه انتهای حالب مانع از برگشت ادرار به سمت بالا میشود. به هر علتی مکانیسم فوق مختل شود و ادرار از حالب به سمت بالا و سپس به کلیه وارد شود، ریفلاکس یا برگشت ادراری ایجاد میشود. این عارضه در یک و یا هر دو کلیه میتواند رخ دهد.
اورولوژی یک تخصص در جراحی است که کار درمان بیماری های مربوط به اندام تناسلی و مشکلات جنسی آقایان از جمله کاهش عملکرد جنسی مردان و بیماریهای دستگاه ادراری زن و مرد، مانند ریفلاکس ادراری یا برگشت ادرار را برعهده دارد. همشهریان محترم! اگر به این دسته از بیماری ها و مشکلات مبتلا هستید به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.
علت برگشت یا ریفلاکس ادراری
برخی از مشکلاتی که ممکن است موجب رفلاکس ادراری شوند یا به ایجاد آن کمک کنند عبارتند از:
- مشکلات جسمی (ناهنجاریهای مادرزادی) کلیه که در هنگام تولد وجود دارد.
- مشکلات جسمی (اختلالات مادرزادی) مثانه و خروجی مثانه
- سنگ مثانه
- ضربه و فشار یا آسیب به مثانه
- تورم موقت بعد از جراحیهایی مانند پیوند کلیه
علائم برگشت ادرار در بزرگسالان و کودکان
عفونت مجاری ادراری معمولاً در افراد مبتلا به برگشت عفونت ادراری رخ میدهد. عفونت مجاری ادراری (UTI) همیشه علائم و نشانههای رفلاکس ادرار قابل توجهی را ایجاد نمیکند، گرچه اکثر افراد دارای برخی از آنها هستند. علائم و نشانه های برگشت ادرار عبارتند از:
- الزام شدید و مداوم برای ادرار کردن
- احساس سوزش هنگام ادرار کردن
- دفع ادرار به دفعات و کاهش ادرار
- خون در ادرار (هماچوری) یا ادرار ابری و با بوی بد
- تب
- درد در طرفین (پهلو) یا شکم
- تردید در ادرار کردن یا نگه داشتن ادرار برای جلوگیری از احساس سوزش
عوامل خطر ریفلاکس ادراری
- اختلال در عملکرد مثانه و روده (BBD). کودکانی که دچار BBD هستند، ادرار و مدفوع خود را نگه میدارند و دچار عفونتهای مکرر مجرای ادراری میشوند، این موارد میتوانند منجر به ریفلاکس ادراری شوند.
- جنسیت. به طور کلی احتمال وقوع ریفلاکس ادراری در دختران دو برابر پسران است. البته در مورد نوعی از ریفلاکس ادراری که به صورت مادرزادی وجود دارد، وضعیت برعکس است و نوزادان پسر بیشتر دچار آن هستند.
- سن. احتمال وقوع ریفلاکس ادراری نوزادان و کودکان زیر 2 سال بیشتر از سایر کودکان است.
- سابقهی فامیلی. ریفلاکس ادراری میتواند مشکلی فامیلی باشد. کودکانی که والدینشان دچار ریفلاکس ادراری بودهاند، در معرض خطر بیشتری برای گرفتاری به این مشکل هستند.
- خطر وقوع ریفلاکس ادراری در افرادی که خواهر یا برادرشان دچار این مشکل است هم بیشتر است؛ بنابراین ممکن است پزشک درخواست کند که خواهران و برادران کودکی که دچار ریفلاکس ادراری اولیه است هم غربالگری شوند.
انواع ریفلاکس ادراری
بازگشت یا رفلاکس ادرار، عدم توانایی بدن در تخلیهی کامل مثانه است. این عارضه میتواند به صورت حاد یا مزمن ایجاد شود.
- بازگشت ادراری حاد- کاملاً ناگهانی اتفاق افتاده و میتواند باعث ایجاد درد یا ناراحتی زیاد شود. در بازگشت ادرار حاد، شخص اصلاً نمیتواند ادرار کند (حتی اگر مثانهی او پر باشد) و این حالت یک وضعیت پزشکی تهدید کنندهی حیات است که به درمان اورژانسی فوری نیاز دارد.
- بازگشت ادراری مزمن- که میتواند یک وضعیت پزشکی طولانی مدت باشد. افراد مبتلا به بازگشت ادراری مزمن میتوانند ادرار کنند؛ اما قادر نیستند که به طور کامل تمامی ادرار را از مثانهی خود تخلیه نمایند. گاهی اوقات، شخص از وجود چنین مشکلی آگاه نیست تا زمانی که مسائل دیگری مانند بیاختیاری ادرار یا عفونت مجاری ادراری پیش میآیند.
همچنین یک خانم ممکن است به دلیل وجود بیماری سیتوسل که در آن مثانه شروع به آویزان و خارج شدن از محل طبیعی خود میکند، به این وضعیت دچار شود. مثانه همچنین ممکن است در زمانی که قسمت پایین کولون شروع به آویزان شدن میکند، از جای خود بیرون کشیده شود وضعیتی که رکتوسل نام دارد.
عوارض ریفلاکس ادراری
صدمه به کلیه ها نگرانی اصلی در ریفلاکس مثانه به حالب است. هرچه ریفلاکس شدید تر، احتمال عوارض جدی تر بیشتر است. عوارض ممکن است شامل:
- آسیب کلیوی. عفونت ادراری درمان نشده می تواند به اسکار (آسیب) کلیه بیانجامد.
- فشار خون بالا. از آنجا که کلیه حذف مواد زائد از جریان خون را برعهده دارد، آسیب به کلیه ها و تجمع حاصل از ضایعات می تواند فشار خون شما را بالا می برد.
- نارسایی کلیه. آسیب کلیوی میتواند منجر به نارسایی کلیوی شود که میتواند حاد یا مزمن باشد.
نحوه تشخیص ریفلاکس ادراری
- سونوگرافی: برای بررسی اتساع حالب و لگنچه کلیه استفاده میشود.
- عکس رنگی مثانه حین ادرار کردن (VCUG): با تزریق ماده حاجب توسط سوند به داخل مثانه، هنگام تخلیه با ورود ادرار آغشته به ماده حاجب به داخل حالب ها ریفلاکس به راحتی قابل تشخیص بوده و درجه آن نیز قابل تعیین است. در حالت طبیعی فقط مثانه پر میشود و ماده حاجب نمی تواند وارد حالب ها شود؛ ولی در بیمار دچار ریفلاکس ادراری، بسته به شدت، مقداری از ماده حاجب وارد حالب ها و کلیه ها خواهد شد.
- عکس هسته ای از مثانه (RNC): با تزریق ماده رادیو ایزوتوپ توسط سوند به داخل مثانه برگشت ادرار از مثانه به حالب و نیز شدت آن قابل تشخیص خواهد بود.
درمان برگشت ادرار به کلیه در بزرگسالان و کودکان
انتخاب بهترین روش درمانی برای درمان ریفلاکس ادراری به شدت عارضه بستگی دارد. برای موارد شدیدتر ریفلاکس ادراری، راههای درمانی عبارتند از:
داروها
عفونت مجاری ادراری مستلزم درمان دارویی سریع به منظور جلوگیری از گسترش عفونت به سمت کلیه است. برای پیشگیری از عفونت مجاری ادراری، پزشک در مقادیر پایین برای درمان عفونت آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد. توجه کنید که علیرغم درمان آنتی بیوتیکی امکان بروز دوباره عفونت مجاری ادراری وجود دارد. علاوه بر این رادیوگرافی کلیه و مثانه هم در صورت ابتلای کودک به ریفلاکس ادراری پیش رونده باید مرتب انجام شود.
جراحی ریفلاکس ادراری
در روش جراحی دریچه معیوبی که بین مثانه و میزنای قرار دارد اصلاح خواهد شد. اگر دریچه مشکل داشته باشد به درستی بسته نشده و در نتیجه ادرار به سمت عقب باز خواهد گشت.
- جراحی باز: این نوع از جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام میشود و بعد از آن جراح برای اصلاح عارضه باید برشی در قسمت پایینی شکم ایجاد کند. این نوع از جراحی مستلزم چندین روز بستری در بیمارستان است و در طی این مدت کاتتری خاص کار تخلیه مثانه کودک را بر عهده خواهد داشت.
در گروه اندکی از کودکان ریفلاکس ادراری ممکن است دائمی باشد؛ اما در حالت عمومی و کلی نیاز به اقدامات درمانی اضافیتر در آینده ندارد.
- جراحی لاپاراسکوپی با کمک ربات: مشابه جراحی باز این روش هم برای اصلاح دریچههای معیوب بین میزنای و مثانه انجام میشود. با این تفاوت که در این روش یک برش بسیار کوچک ایجاد میشود. مزایای این روش علاوه بر برش بسیار کوچک، احتمال وقوع اسپاسم مثانه بسیار کمتر از جراحی باز است؛ اما ممکن است این نوع از جراحی به اندازه جراحی باز موفقیت آمیز نباشد. این نوع جراحی مدت زمان بیشتری طول خواهد کشید؛ ولی در عوض مدت زمانی که فرد در بیمارستان بستری است، کمتر خواهد بود.
- جراحی آندوسکوپی: در این روش درمانی یک لوله باریک که به سر آن دوربین نصب شده است از طریق میزراه وارد بدن میکند و بعد از آن یک حجم باز شونده در نزدیکی میزنای معیوب به توانایی بسته شدن آن به درستی کمک میکند.
- این روش در مقایسه با جراحی باز کمتر تهاجمی بوده و خطرات کمتری به دنبال دارد؛ اما با این همه ممکن است به اندازه جراحی باز مؤثر نباشد. انجام این روش هم مستلزم بیهوشی عمومی است؛ اما در حالت عمومی میتواند به صورت یک جراحی سرپایی هم انجام شود.
بدخیمی آلت تناسلی ، سرطان نادری است که بیشتر در ناحیهی پوست آلت تناسلی و پوست ختنهگاه (پوستی که سر آلت تناسلی را میپوشاند و در زمان ختنهشدن جدا میشود) مشاهده میشود. در صورتی که سرطان آلت تناسلی زودتر تشخیص دادهشود، شانس خوبی برای موفقیت روش درمانی وجود دارد. در صورت تاخیر در تشخیص، بیماری پیشرفت کرده و وضعیت فرد نیز بدتر میشود. درمان سرطانهای پیشرفتهتر ممکن است با احتمال کمتری موفقیتآمیز بوده و بیماری نیز ناهنجارتر باشد. تشخیص و درمان این بیماری در اصفهان توسط دکتر امیر بهنام فر فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی انجام میشود.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
دفع پروتئین در ادرار نشانه چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-06-03تاریخ بروز رسانی : 1401-06-05 -
علت بی اختیاری ادرار در زنان
تاریخ انتشار : 1401-03-26تاریخ بروز رسانی : 1401-03-28 -
احتباس یا تخلیه ناکامل ادرار چیست و چگونه درمان میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-08-24تاریخ بروز رسانی : 1400-08-26 -
علل و درمان سوزش ادرار در زنان
تاریخ انتشار : 1401-02-03تاریخ بروز رسانی : 1401-02-04 -
نکاتی برای بهبود سلامت کلی دستگاه ادرار
تاریخ انتشار : 1400-12-20تاریخ بروز رسانی : 1400-12-25
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .