انواع جراحی سرطان بیضه
بیضه ها اندام های تولید مثل مردانه هستند که زیر آلت تناسلی در یک کیسه به نام اسکروتوم قرار دارند. عملکرد اولیه آنها تولید اسپرم و هورمونی به نام تستوسترون است. سرطان بیضه در درون بیضهها که در کیسه بیضه قرار دارند ایجاد میشود. اگرچه این اختلال میتواند مردان یا پسران را در سنین مختلف درگیر کند اغلب در مردان بین ۱۵ تا ۴۴ سال به وجود میآید. سرطان بیضه یک اختلال نسبتاً نادر و کاملا درمان پذیر است. با تشخیص به موقع میتوان به درمان سرطان بیضه پرداخت. بسته به نوع و مرحله پیشرفت سرطان بیضه، ممکن است درمان متفاوتی دریافت کنید. اکثر افرادی که دچار سرطان بیضه هستند به عمل جراحی نیاز دارند. نوع عمل جراحی معمولاً به مرحله پیشرفت سرطان و نحوه واکنش آن به درمان بستگی دارد. هنگامی که پزشک تصمیم میگیرد به انجام عمل جراحی بپردازد فاکتورهای دیگری از قبیل سطح شاخص تومور را درد آقایانی که قصد فرزند آوری دارند را بررسی میکند.
تغییرات در بیضه ها می تواند نشانه یک بیماری خوش خیم شایع مانند عفونت یا کیست یا یک بیماری کمتر شایع مانند سرطان بیضه باشد. خود آزمایی بیضه ها یکی از بهترین روشهای تشخیص زودهنگام تغییرات در بیضه است. اگر در هنگام خودآزمایی بیضه توده یا تغییرات دیگری را تشخیص دادید، به متخصص اورولوژی مراجعه کنید.
علل سرطان بیضه
در اغلب موارد، علت ابتلا به سرطان بیضه مشخص نیست. پزشکان میدانند که سرطان بیضه زمانی ایجاد میشود که سلولهای سالم موجود در بیضه دچار تغییر میشوند. سلولهای سالم برای کمک به عملکرد صحیح بدن، به میزان دقیقی رشد کرده و تقسیم میشوند؛ اما گاهی برخی از سلولها دچار اختلالاتی میشوند و در نتیجه بیش از حد تقسیم سلولی انجام میدهند با وجودی که بدن به سلولهای جدید نیازی ندارد. تجمع این سلولهای اضافی موجب تشکیل توده سرطانی در بیضه میشود. تقریباً تمامی سرطانهای بیضه از سلولهای ژرم آغاز میشود. این سلولها وظیفه تولید اسپرم را به عهده دارند. دلیل بروز اختلال در سلولهای ژرم و تکثیر غیرعادی آنها نامعلوم است.
علائم سرطان بیضه
شایع ترین علائم سرطان بیضه عبارتند از:
- یک توده یا تورم در کیسه بیضه که ممکن است دردناک باشد یا نباشد.
- احساس سنگینی در کیسه بیضه
- درد مبهم یا احساس فشار در قسمت پایینی شکم یا کشاله ران
- به وجود آمدن برجستگی بر روی بیضه یا بزرگ شدن یکی از بیضه ها
- درد مبهم در ناحیه شکم و کشاله ران
- تجمع ناگهانی مایع در داخل کیسه بیضه
- درد یا ناراحتی در یکی از بیضه ها یا در کیسه بیضه
- بزرگی یا لمس دردناک سینه ها
- کمر درد
سرطان بیضه معمولاً یکی از بیضه ها (بیضه راست یا بیضه چپ) را درگیر می کند.
عوامل خطر سرطان بیضه
عواملی که در افزایش احتمال ابتلا به سرطان بیضه مؤثر هستند عبارتند از:
- بیضه نزول نیافته : در دوران جنینی، بیضهها در درون شکم جنین رشد پیدا میکنند و بلافاصله قبل از تولد به داخل کیسه بیضه وارد میشوند. در برخی از موارد این اتفاق قبل از تولد نمیافتد و بیضهها به داخل کیسه بیضه نزول پیدا نمیکنند. مردانی که دچار این اختلال هستند، بیش از دیگران در معرض بروز سرطان بیضه هستند. حتی در صورتی که شخص جراحی انجام دهید و بیضهها درون کیسه بیضه قرار گیرند، همچنان خطر بروز سرطان بیضه پابرجا است.
- شکلگیری غیرعادی بیضه: برخی بیماریها مانند سندرم کلاین فلتر (Klinefelter) که باعث شکلگیری غیرعادی بیضهها میشوند، خطر بروز سرطان بیضه را نیز افزایش میدهند.
- سوابق خانوادگی: اگر یکی از اعضای خانواده به سرطان بیضه مبتلا شده باشد، احتمال بروز این بیماری در شما نیز بیشتر است.
- سن: سرطان بیضه اغلب در نوجوانان و جوانان و خصوصاً در سنین 15 تا 35 سالگی ایجاد میشود. البته احتمال بروز این بیماری در هر سنی وجود دارد.
- نژاد: سرطان بیضه در بین افراد سفیدپوست بیش از افراد سیاهپوست شایع است.
انواع سرطان بیضه
انواع مختلف سرطان بیضه با توجه به نوع سلولهایی که سرطان در آنها شروع میشود قابل طبقهبندی هستند. شایعترین نوع سرطان بیضه، سرطان سلول ژرمینال (زایا) است که حدود 95 درصد از کل موارد را تشکیل میدهد. سلولهای ژرمینال نوعی سلول هستند که بدن از آن برای تولید اسپرم استفاده میکند. دو نوع اصلی از سرطان بیضه سلول ژرمینال وجود دارند که به شرح زیر هستند:
- سمینوما: در 20 سال گذشته به صورت تصاعدی افزایش یافته است و اکنون 40 تا 45 درصد از سرطانهای بیضه را تشکیل میدهد.
- غیر سمینوما: بخش دیگر سرطان سلول ژرمینال را تشکیل میدهد و شامل تراتوم، کارسینوما جنینی، کوریوکارسینوما و تومورهای کیسه زرده (در پسران جوان شایع میباشد) است.
انواع کمتری از سرطان بیضه شامل موارد زیر هستند:
- تومورهای سلول لیدیگ که حدود یک تا سه درصد موارد را تشکیل میدهند.
- تومورهای سلول سرتولی که کمتر از یک درصد موارد را تشکیل میدهند.
مراحل سرطان بیضه
پس از انجام تمام آزمایشهای مربوطه، پزشک میتواند مرحلهی سرطان را تشخیص دهد. این کار به تعیین درمان کمک خواهد کرد.
- مرحلهی یک: سرطان به بیضهها محدود است و به دیگر نقاط بدن گسترش نیافته است.
- مرحلهی دو: سرطان به گرههای لنفاوی شکم گسترشیافته است.
- مرحلهی سه: سرطان به دیگر نقاط بدن شامل ریهها، کبد، مغز و استخوان گسترشیافته باشد.
تشخیص سرطان بیضه
- معاینه بیمار به منظور بررسی بزرگی بیضه و یا وجود غده در شکم
- انجام سونوگرافی بیضه و سی تی اسکن شکم و ریه
- انجام آزمایش خون برای بررسی بعضی مواد که از بعضی از سرطان ها ترشح می شود و وارد خون می شود و به آن مارکر سرطان گویند نظیر آلفا فیتو پروتئین (AFP) و بتا گونادوتروپین کوریونیک (B-HCG).
علل جراحی سرطان بیضه
عمل جراحی به دلایل مختلفی انجام میشود که برخی از آنها به شرح زیر میباشند:
- تشخیص بیماری و مشخص کردن مرحله بروز سرطان بیضه
- خارج کردن تومور به طور کامل
- خارج کردن تومورهایی که به سایر نقاط بدن انتشار یافته اند از قبیل ریهها
- خارج کردن تومورهایی که پس از شیمی درمانی یا پرتو درمانی باقی مانده اند و تحت عنوان بقایای بیماری شناخته میشوند.
انواع جراحی سرطان بیضه
معمولاً پزشک برای درمان سرطان بیضه از روشهای درمانی جراحی که به شرح زیر میباشند استفاده میکند:
- برداشتن بیضه از کشاله ران
برداشتن بیضه از کشاله ران به عنوان اولین خط درمان سرطان بیضه مورد استفاده قرار میگیرد و معمولاً یک بخش از فرایند تشخیص محسوب میگردد. در برخی موارد نادر پزشک قبل از عمل جراحی چند جلسه شیمی درمانی را توصیه میکند. پزشک برای انجام این عمل جراحی با توجه به شرایط بیمار از بیهوشی عمومی یا بی حسی نخاعی استفاده میکند سپس به ایجاد یک برش در کشاله ران خواهد پرداخت. پزشک به کمک برش ایجاد شده در کشاله ران به خارج کردن بیضه و لوله اسپرم بر میپردازد. در این عمل جراحی پزشک از طریق کیسه بیضه به خارج کردن بیضه نمیپردازد؛ زیرا احتمال انتشار سرطان به غدد لنفاوی مجاور وجود دارد. در صورتی که پزشک عقیده داشته باشد که هر دو بیضهها دارای تومورهای سرطانی هستند به خارج کردن آنها خواهد پرداخت. انجام عمل جراحی حدود ۳۰ دقیقه طول میکشد و پس از آن بیمار میتواند به منزل برود.
- رتروپریتونال قطع کردن غدد لنفاوی (RPLND)
این عمل جراحی در مرحله یک و دو سرطان بیضه که به شیمی درمانی جواب نداده است انجام میشود. هنگامی که بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار دارد پزشک به ایجاد یک برش بزرگ در قسمت میانی شکم او میپردازد تا غدد لنفاوی را که در مجاورت تومور قرار دارند خارج نماید. در برخی موارد خارج کردن غدد لنفاوی دو طرف بیضه ضرورت پیدا میکند که در چنین شرایطی عمل جراحی چند ساعت طول خواهد کشید. گاهی اوقات پزشک تصمیم میگیرد عمل جراحی خارج کردن غدد لنفاوی را همراه با جراحی خارج کردن بیضه انجام دهد یا ممکن است بیمار تحت دو عمل جراحی قرار بگیرد.
- جراحی قطع عضو پس از شیمی درمانی
گاهی اوقات پس از جراحی برداشتن تومور بیضه به طور کامل به شیمی درمانی جواب نمیدهد و ممکن است به سایر نقاط بدن متاستاز دهد. در چنین شرایطی پزشک انجام عمل جراحی به منظور خارج کردن بقایای تومور که پس از شیمی درمانی از بین نرفته اند را توصیه میکند. این عمل جراحی به عنوان یک روش استاندارد برای خارج کردن ضایعات سرطانی باقی مانده انجام میشود. در صورتی که شاخص سطوح تومور در خون وجود داشته باشد نشان دهنده فعال بودن بقایای تومور میباشد پزشک باید به انجام جراحی قطع عضو بپردازد. در صورتی که پزشک در جراحی قبلی به خارج کردن غدد لنفاوی نپرداخته باشند در عمل دوم خارج کردن آنها ضرورت پیدا میکند.
- عمل جراحی برای درمان متاستاز تومور
پزشک از عمل جراحی برای خارج کردن سرطان بیضه که به سایر نقاط بدن از قبیل ریه، مغز، کبد، گردن یا میان پرده متاستاز داده است استفاده میکند.
عمل جراحی سرطان بیضه
برای انجام عمل جراحی بیمار به اتاق عمل برده میشود و تیم درمان که شامل جراح، پرستار و متخصص بیهوشی از اقدامات اولیه را انجام خواهند داد. فرایند جراحی شامل موارد زیر میباشد:
- بیمار روی میز مخصوص جراحی دراز میکشد.
- متخصص بیهوشی یا پرستار آنژیوکت را به بازوی بیمار وصل میکنند. گاهی اوقات آنژیوکت قبل از ورود بیمار به اتاق عمل نصب میشود.
- سپس دستگاه مخصوص ضربان قلب به بیمار وصل میشود تا در طول عمل ضربان قلب و فشار خون او بررسی شود.
- پس از تزریق داروی بیهوشی بیمار به خواب میرود.
- پس از این مرحله پزشک با توجه به نوع جراحی مورد نظر به خارج کردن تومورهای سرطانی خواهد پرداخت.
اقدامات قبل از جراحی سرطان بیضه
بیمار باید قبل از جراحی، اطلاعات لازم در خصوص سابقه پزشکی خود و داروهایی که مصرف میکنند را در اختیار آنها قرار دهد.
مراقبت بعد از جراحی سرطان بیضه
پس از اتمام جراحی بیمار در اتاق ریکاوری به هوش میآید و از نزدیک تحت بررسی و ارزیابی قرار میگیرد. پزشک برای کنترل درد بیمار به او داروی بیحسی میدهد و پس از هوشیاری کامل اقدامات لازم برای مشخص شدن او را انجام خواهد داد. در برخی موارد ممکن است بیمار به بستری شدن در بیمارستان نیاز داشته باشد. در صورتی که پزشک به خارج کردن بیضه پرداخته باشد از بیمار میخواهد به منظور کنترل تورم از کمپرس یخ استفاده کند تا چند روز پس از مرخص شدن از بیمارستان هیچ گونه فعالیتی نداشته باشد سپس به تدریج انجام فعالیتهای طبیعی و روزمره خود بپردازد. بیمار باید تا چند هفته از برداشتن اجسام سنگین خودداری کند و به طور کامل از دستورات ارائه شده توسط پزشک پیروی نماید. اکثر بیماران تا مدتی پس از عمل احساس خستگی و ضعف دارند که این وضعیت به تدریج برطرف خواهد شد. معمولاً پزشک پس از عمل جراحی انجام جلسات شیمی درمانی یا پرتو درمانی را به منظور از بین بردن سلولهای سرطانی باقی مانده و جلوگیری از انتشار آنها به سایر نواحی بدن توصیه میکند.
عوارض جانبی جراحی بیضه
تقریباً در تمامی جراحیها احتمال عوارض و خطرات کوتاه مدت مانند خونریزی بیش از حد، لخته شدن خون، واکنش و حساسیت به ماده بیهوشی و عفونت وجود دارد. همچنین اکثر مردان پس از جراحی مقداری درد را تجربه خواهند کرد که در صورت لزوم و با مشورت پزشک میتوانند از مسکنها استفاده کنند.
برخی از بدخیمی یا سرطان های مثانه پس از درمان، که ممکن است جراحی سرطان مثانه باشد یا شیمی درمانی و ... مجددا عود میکنند. این حالت از جمله در سرطانهایی با رشد سریع و غیرتهاجمی بیشتر مشاهده میشود. این مسئله بر اهمیت تشخیص درست نوع سرطان و روش درمانی استفادهشده تاکید میکند. همچنین باید به این مسئله نیز توجه داشت که تشخیص سرطان و بدخیمیهای مثانه در مراحل اولیهی خود تاثیر بسیار مهمی در احتمال موفقیت روشهای درمان سرطان مثانه خواهد داشت. اگر با علائم بدخیمی مثانه مواجه شدید؛ میتوانید به ارولوژیست مراجعه نمایید تا با تشخیص به موقع بیماری شما، ریسک احتمالی مواجهه با عوارض سخت را به حداقل ممکن کاهش دهند.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
سرطان بیضه و واریکوسل چه تفاوتی دارند ؟
تاریخ انتشار : 1400-11-29تاریخ بروز رسانی : 1400-12-01 -
شیمی درمانی در مبتلایان به سرطان بیضه
تاریخ انتشار : 1401-09-14تاریخ بروز رسانی : 1401-09-26 -
اهمیت خود آزمایی بیضه در تشخیص و درمان زودهنگام سرطان بیضه
تاریخ انتشار : 1401-04-02تاریخ بروز رسانی : 1401-04-05 -
سرطان بیضه چیست و چه علائمی دارد؟
تاریخ انتشار : 1400-12-29تاریخ بروز رسانی : 1401-01-08 -
سرطان بیضه با چه عوارضی همراه است؟
تاریخ انتشار : 1402-03-29تاریخ بروز رسانی : 1402-04-10
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .