روشهای نمونه برداری از پروستات کدامند؟
نمونه برداری،برداشتن بافت از یک قسمت از بدن برای بررسی بیماری است.دربرخی موارد ممکناست یک نمونه بافت کوچک را با سوزن بردارند در حالیکه در برخی موارد دیگر ممکناست کل یک توده مشکوک را با جراحی بردارند. بیشتر بیوپسیهای سوزنی به صورت سرپایی با حداقل آمادگی انجام میشود. در طول بیوپسی پروستات،از یک سوزن برای جمعآوری تعدادی نمونه بافت از غده پروستات استفاده میشود. این روش توسط یک پزشک متخصص در سیستم ادراری و اندامهای جنسی مردانه (اورولوژیست) انجام میشود.
نمونه برداری از پروستات روشی برای برداشتن نمونههای بافت مشکوک از پروستات است. پروستات یک غده کوچک گردویی شکل در مردان است و مایعی تولید میکند که اسپرم را تغذیه کرده وهمچنین انتقال میدهد. این روش معمولا توسط اورولوژیست انجام میشود.
چرا نمونه برداری پروستات انجام میشود؟
- بیوپسی پروستات برای تشخیص سرطان پروستات استفاده میشود.
پزشک شما ممکناست نمونه برداری پروستات را به این دلایل نیز توصیه کند :
- اگر آزمایش PSA سطوح بالاتر از حد طبیعی را برای سن شما نشان دهد
- اگر پزشک شما تودهها یا سایر ناهنجاریها را در طول معاینه رکتال دیجیتال پیداکند
- اگر شما یک نمونه برداری قبلی با نتیجه طبیعی انجام دادهاید، اما همچنان سطح PSA شما افزایش یافتهاست
- اگر نمونهبرداری قبلی سلولهای بافت پروستات را نشاندهد که غیرطبیعی بودند اما سرطانی نبودند
برای آماده شدن جهت نمونه برداری پروستات، اورولوژیست ممکناست ابتدا موارد زیر را تجویز کند:
- یک نمونه ادرار برای بررسی عفونت ادراری تا اگرعفونت ادراری دارید مشخصشود (بیوپسی پروستات شما احتمالاً در زمانی که آنتی بیوتیک مصرف میکنید برای رفع عفونت به تعویق میافتد.)
- پزشک به شما خواهدگفت مصرف داروهایی که میتوانند خطر خونریزی را افزایش دهند مانند وارفارین (Jantoven)، آسپرین، ایبوپروفن (Advil، Motrin IB، سایرین) و برخی مکملهای گیاهی را چند روز قبل از انجام عمل متوقفکنید.
- تنقیه پاککننده قبل از قرار ملاقات نمونه برداری در خانه .
- مصرف آنتی بیوتیک قبل از بیوپسی پروستات برای جلوگیری از عفونت ناشی از این روش
عوارض مرتبط با نمونه برداری پروستات عبارتند از:
- خونریزی در محل بیوپسی (خونریزی مقعدی پس از بیوپسی پروستات شایع است.)
- خون در منی پس از نمونه برداری پروستات:مشاهده رنگ قرمز یا زنگ در مایع منی معمولی است. این نشاندهنده وجود خون است و جای نگرانی نیست. خون در مایع منی شما ممکن است تا چند هفته پس از بیوپسی باقیبماند.
- خون در ادرار :این خونریزی معمولا جزئی است.
- مشکل در ادرار کردن:بیوپسی پروستات گاهی اوقات میتواند باعث مشکل در ادرار کردن بعد از عمل شود. به ندرت، یک کاتتر ادراری موقت باید وارد شود.
- عفونت: به ندرت، نمونه برداری پروستات میتواند باعث عفونت دستگاه ادراری یا پروستات شود که نیاز به درمان با آنتی بیوتیک دارد.
انواع روشهای نمونه برداری پروستات
نمونههای بیوپسی پروستات را میتوان به روشهای مختلف جمعآوری کرد. بیوپسی پروستات شما ممکن است به روشهای زیر باشد:
- عبور سوزن از دیواره راست روده (نمونه برداری ترانس رکتال): این رایج ترین روش انجام نمونه برداری پروستات است.
- قرار دادن سوزن از طریق ناحیه پوست بین مقعد و کیسه بیضه (بیوپسی ترانس پرینال): یک برش کوچک در ناحیه پوست (پرینه) بین مقعد و کیسه بیضه ایجاد میشود، سوزن بیوپسی از طریق برش وارد پروستات میشود تا نمونههایی از بافت بیرون بیاید. معمولاً برای هدایت این روش از ام آر آی یا سی تی اسکن استفاده میشود.
در طول نمونه برداری پروستات ترانس رکتال چه اتفاقی میافتد؟
- از شما خواسته میشود که به پهلو دراز بکشید و زانوهای خود را به سمت قفسه سینه بکشید. ممکناست از شما خواستهشود که روی شکم خود دراز بکشید. پس از تمیزکردن ناحیه و استفاده از ژل، پزشک یک پروب سونوگرافی نازک را به آرامی وارد رکتوم شما میکند.
- سونوگرافی ترانس رکتال از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از پروستات شما استفاده میکند. پزشک شما از این تصاویر برای شناسایی ناحیهای که باید با تزریق بیحس شود استفاده میکند تا ناراحتی مرتبط با بیوپسی کاهشیابد. از تصاویر سونوگرافی نیز برای هدایت سوزن بیوپسی پروستات در محل استفاده میشود.
- هنگامی که ناحیه بیحس شد و دستگاه نمونه برداری در محل قرارگرفت، پزشک بخشهای نازک و استوانهای از بافت را با یک سوزن فنری بازیابی میکند. این روش معمولاً هر بار که سوزن با فنر نمونه برداری میکند، یک احساس ناراحت کننده بسیار کوتاه ایجاد می کند.
- پزشک شما ممکن است یک ناحیه مشکوک را برای بیوپسی انتخاب کند یا ممکناست از چندین مکان در پروستات شما نمونهبرداری کند. به طور کلی 10 تا 12 نمونه بافت گرفته میشود. کل روش معمولاً حدود 20 دقیقه طول می کشد
بعد از نمونه برداری چه اقداماتی صورت میگیرد؟
- پزشک شما احتمالاً توصیه میکند که به مدت 24 تا 48 ساعت پس از بیوپسی پروستات، فقط فعالیت های سبک انجامدهید.
- پزشک ممکناست مصرف آنتی بیوتیک را برای چند روز توصیه کند.
شما همچنین ممکناست:
- احساس درد خفیف و مقداری خونریزی خفیف از راست روده داشته باشید.
- برای چند روز خون در ادرار یا مدفوع شما وجود دارد.
- توجه داشته باشید که منی شما دارای رنگ قرمز یا زنگ زدهای است که این اتفاق به دلیل وجود مقدار کمی خون در منی شما ایجاد میشود که میتواند چندین هفته ادامهیابد.
- اگر علائم زیر را داشتید با پزشک خود تماس بگیرید:
- تب
- مشکل در ادرار کردن
- خونریزی طولانی مدت یا شدید
- دردی که بدتر میشود
نتایج بیوپستی پروستات :
پزشک متخصص در تشخیص سرطان و سایر ناهنجاریهای بافتی (پاتولوژیست) نمونههای نمونه برداری پروستات را ارزیابی میکند. آسیب شناس میتواند تشخیصدهد که آیا بافت برداشتهشده سرطانی است یا خیر و در صورت وجود سرطان، میزان تهاجمی بودن آن را تخمین بزند. پزشک شما یافتههای پاتولوژیست را برای شما توضیح خواهد داد.
گزارش آسیبشناسی شما ممکناست شامل موارد زیر باشد:
- شرح نمونه بیوپسی:این بخش از گزارش که گاهی اوقات توصیف ناخالص نامیده میشود، ممکناست رنگ و قوام بافت پروستات را ارزیابی کند.
- شرح سلولها گزارش آسیبشناسی : نحوه ظاهر شدن سلولها در زیر میکروسکوپ را شرح خواهدداد. سلولهای سرطانی پروستات ممکناست به عنوان آدنوکارسینوم شناخته شوند. گاهی اوقات آسیبشناس سلولهایی را مییابد که غیرطبیعی به نظر میرسند اما سرطانی نیستند. کلماتی که برای توصیف این شرایط غیرسرطانی استفاده میشوند عبارتند از نئوپلازی داخل اپیتلیال پروستات و تکثیر کوچک آسینار غیرمعمول.
- درجهبندی سرطان:اگر آسیبشناس تشخیص سرطان دهد، آن را در مقیاسی به نام نمره گلیسون درجهبندی میکند. امتیازدهی گلیسون دو عدد را ترکیب میکند و میتواند از 2 (سرطان غیرتهاجمی) تا 10 (سرطان بسیار تهاجمی) متغیر باشد، قسمت پایین این محدوده اغلب استفاده نمیشود و اکثر نمرات گلیسون مورد استفاده برای ارزیابی نمونههای نمونه برداری پروستات از 6 تا 10 متغیر است. نمره 6 نشاندهنده سرطان پروستات با درجه پایین است. نمره 7 نشان دهنده سرطان پروستات درجه متوسط است. نمرات 8 تا 10 نشاندهنده سرطانهای با درجه بالا است.
تشخیص پاتولوژیست
این بخش از گزارش پاتولوژی، تشخیص پاتولوژیست را فهرست میکند. همچنین ممکناست شامل نظراتی باشد، مانند اینکه آیا آزمایشات دیگری توصیه میشود یا خیر.
در مواجهه با سرطان کلیه لازم است تا تمام گزینههای درمانی بررسی شوند، هدف از انجام آنها بیان شده و فرد از عوارض جانبی آنها آگاه گردد. اگرچه زمان، یک فاکتور مهم در درمان سرطان است؛ اما بهتر است قبل از انجام روندهای درمانی، نسبت به کسب اطلاعات در مورد هر یک از آنها اقدام گردد. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر و اقدامات تشخیصی و درمانی سرطان های دستگاه ادارای - تناسلی مانند سرطان کلیه به فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی (اروانکولوژی) مراجعه نمایید.
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .