علت افتادگی یا شل شدن بیضه چیست؟
بیضهها غدد بیضی شکلی هستند که بخشی از ساختمان بدن مردان به شمار میروند. بیضهها درون یک کیسه نازک پوستی به نام کیسه بیضه (اسکروتوم) قرار دارند. وقتی مردان پا به سن میگذارند، کیسه بیضه انعطافپذیری خود را از دست میدهد و پوست شروع به شل شدن میکند. برخی اختلالات پزشکی نیز باعث میشوند تا پوست کیسه بیضه شل به نظر برسد. شل بودن بیش از اندازه، در نهایت منجر به درد خواهد شد. فتق کشاله ران نیزکه با بیرون زدن بافت از عضله شکم رخ می دهد، باعث شل شدن بیضه می شود، کیست هم همینطور است. به این پدیده که مورد توجه پزشکان قرار میگیرد شل شدن بیضه یا افتادگی بیضه گفته میشود. اگر شل شدن بیضه در انجام عملکرد روزانه فرد را با مشکل مواجه کند پزشک با توجه به شدت ضایعه یکی از روشهای درمان غیر جراحی یا درصورت اجبار جراحی را انتخاب میکند.
تشخیص عملکرد و سلامت بیضه ها از جمله اقداماتی است که توسط متخصص اورولوژی انجام می شود. اورولوژی یک تخصص در جراحی است که وظیفه تشخیص و درمان بیماری های دستگاه ادراری زن و مرد و اندام تناسلی مردان و مشکلات جنسی آقایان را برعهده دارد. همشهریان محترم! اگر به این دسته از بیماری ها و مشکلات مبتلا هستید به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.
عملکرد کیسهی بیضه
- کیسهی بیضه از بیضهها در مقابل آسیب محافظت میکند.
- با دور نگه داشتن بیضهها از بدن باعث میشود در دمایی پایینتر از دمای بدن قرار داشته باشند.
علت افتادگی بیضه
حفظ دمای بیضهها
بیضهها وظیفهی ساختن هورمون تستوسترون و اسپرم را دارند؛ اما شرایط دمایی که بیضه در آن قرار دارد با دمای سایر اعضای بدن متفاوت است و باید در دمای پایینتری باشد. دمای بدن ۳۷ درجه است؛ ولی برای دور نگه داشتن بیضهها از این دما آنها در کیسهی بیضه یا کیسهی اسکروتال آویزان هستند. در شرایطی هم که دمای بدن بالاتر رود این کیسه شلتر و بیضهها آویزان تر میشود تا دمای بالا به ساختار و بافت بیضهها آسیب نزند؛ چون بیضهها در دمای بالا آسیب پذیر هستند. علاوه بر بیضهها اسپرم نیز در دمای بالا آسیب میبیند. البته این نکته را هم در خاطر داشته باشید که میزان شل شدن بیضه در همهی مردان یکسان نیست.
کهولت سن
یک عامل غیر قابل کنترل که باعث شل شدن بیضهها میشود بالا رفتن سن است. کهولت و سالمندی باعث تغییر در انسجام پوست کیسه بیضه میشود و علت شل شدن کیسه ی بیضه است.
واریکوسل
یک علت شل و آویزان شدن بیضه ها واریکوسل است. بروز واریکوسل بهدنبال تورم یک ورید یا رگهای دیگر نزدیک بیضه است. این تورم باعث میشود جریان خون به بیضهها بیشتر شود و دمای آنها را بالاتر ببرد. در چنین حالتی بدن یک رفلکس دفاعی بهصورت افتاده کردن بیضهها برای پایین آوردن دمای آنها از خود بروز میدهد.
درمان افتادگی بیضه
برخی گزینههای جراحی برای درمان شلی بیش از حد بیضهها در دسترس هستند. این گزینهها به میزان زیادی برای افرادی مطرح هست که از حالت ظاهری بیضههای خود ناخشنود هستند. این درمانها در عین حال ممکن است در مواردی که شخص با مشکلات ناشی از آویزان بودن بیضههای خود مواجه است، مفید باشند. در این موارد یک عمل جراحی به نام اسکروتوپلاستی میتواند کیسه بیضه را از حالت آویزان بودن بیش از حد دور کند. در طول اسکروتوپلاستی، جراح به دقت پوست اضافی را از کیسه بیضه برمیدارد و امکان آن را ایجاد میکند که بیضهها در فاصله کمتری از بدن قرار گیرند. عمل جراحی برای درمان درمان شلی بیضهها کارآیی دارد؛ اما نتایج حاصل از درمان دائمی نیست. اثرات جراحی احتمالاً به مرور زمان زائل میشود؛ زیرا با افزایش سن شل شدن پوست ادامه مییابد.
اگر مبتلا به واریکوسل هستید که باعث درد و ناراحتی شما میشود، در مراحل ابتدایی، مصرف مسکنهای سادهای مانند پاراستامول و پوشیدن لباس محافظ بیضه ممکن است به شما کمک کند. اگر واریکوسل شما همچنان باقی بماند، پزشک ممکن است در مورد گزینه جراحی با شما صحبت کند. در بسیاری از موارد، یک تکنیک به نام آمبولیزاسیون واریکوسل (بستن رگ واریسی) میتواند برای درمان واریکوسل مشکل ساز انجام شود. برخی از موارد واریکوسل نیاز به عمل جراحی دارد تا جراح رگ آسیب دیده را مستقیماً بسته و یا خارج کند.
آیا افتادگی بیضه باعث ناباروری میشود؟
اگرچه شل شدگی مرتبط به سن در کیسه بیضه نرمال است برخی از مردان ممکن است با نمای ظاهری این وضعیت راحت نباشند یا ممکن است که وضعیت مورد اشاره، مثلاً با نشستن اتفاقی شخص روی بیضههای خود، مشکلاتی را در زندگی روزمره وی ایجاد کند. درصورتی که علت شل شدن بیضه واریکوسل باشد ممکن است با ناباروری مردان مرتبط باشد.
جلوگیری از افتادگی بیضه
اگرچه شل بودن بیضه به دلیل پاسخ به تغییر دمایی بدن یک روند طبیعی است؛ اما میتوان با رعایت مواردی در سبک زندگی میزان این عارضه را کاهش داد. موارد زیر اقداماتی است که برای پیشگیری از شل شدن بیضهها بهتر است انجام دهید.
- ورزش کنید؛ زیرا ورزش کردن باعث تقویت عضلات و حتی عضلات ناحیهی تناسلی شما میشود. عضلات قوی کمتر در معرض آسیب یا دیستروفی قرار میگیرند.
- روزانه ۸ لیوان آب بنوشید. نوشیدن آب سبب حفظ خاصیت کشسانی پوست و حتی پوست ناحیهی تناسلی میشود.
- مواد مخدر و سیگار را از برنامهی روزانه حذف کنید.
- از مشروبات الکلی استفاده نکنید.
- پوست کیسهی بیضه را با مرطوب کننده های طبیعی یا کرم مرطوب کنید.
- مکملهای ویتامین آ، ویتامین ث، امگا ۳ مصرف کنید.
بدخیمی یا سرطان پروستات ، دومین سرطان شایع در میان مردان جهان می باشد. با این وجود اگر این بیماری زود تشخیص داده شود (زمانی که هنوز محدود به غده پروستات است)، بهترین شانس برای درمان موفقیت آمیز را دارد. شما میتوانید برای تشخیص و درمان سرطان پروستات به متخصص اورولوژی مراجعه نمایید.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
آتروفی بیضه چیست و چه علائم و عللی دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-02-28تاریخ بروز رسانی : 1401-02-31 -
واریس بیضه چیست و آیا واریس بیضه باعث ناباروری می شود؟
تاریخ انتشار : 1401-01-28تاریخ بروز رسانی : 1402-04-30 -
آتروفی بیضه (کوچک شدن بیضه ها) چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-03-07تاریخ بروز رسانی : 1401-03-08 -
بیضه نزول نکرده (بیضه پنهان یا نهفته داخل شکم)
تاریخ انتشار : 1401-04-18تاریخ بروز رسانی : 1401-04-20 -
کیست اپیدیدیم یا اسپرماتوسل چیست و چگونه درمان می شود؟
تاریخ انتشار : 1401-03-02تاریخ بروز رسانی : 1401-03-03
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .