آیا بستن لوله مردان برگشت پذیر است؟
غدد جنسی بیضه که در کیسه بیضه قرار دارند، سلولهای جنسی مردانه یا اسپرم را تولید میکنند. این سلولها از طریق دو مجرای کوچک به نام مجرای وابران بیضه را ترک میکنند تا با مایعات دیگر ترکیب شوند و مایع منی را بسازند. وازکتومی یا عمل بستن لولهها در مردان، یکی از رایجترین روشهای پیشگیری از بارداری بهشکل دائمی است که اغلب درد خاصی نیز ندارد. پزشک طی عمل وازکتومی مجراهای وابران را میبندد. در نتیجه دیگر اسپرمی به مجاری ادراری منتقل نمیشود. بههمین علت اسپرم در مایع منی وجود نخواهد داشت و احتمال بارداری را بهشکل کامل و البته دائمی از بین میبرد. هدف از انجام این عمل جلوگیری از بارورسازی به روش دائمی است. بسیاری از افراد به دلایل مختلفی نمیخواهند هیچ فرزندی داشته باشند. بعضی از زوجها هم از تعداد بچههایشان در زندگی راضی هستند و فرزند دیگری نمیخواهند.
فواید وازکتومی
عمل بستن لولهها در مردان از آن دسته عملهایی است که در مقایسه با معایب خود، مزایای بیشتری دارد. در ادامه به تعدادی از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
- وازکتومی نزدیک به ۱۰۰ درصد در جلوگیری از بارداری مؤثر است.
- این عمل یک عمل جراحی سرپایی کمخطر، بدون عوارض یا با عوارض کم است.
- عمل بستن لولهها در مردان دوره نقاهت کوتاهی دارد و زندگی فرد را مختل نخواهد کرد.
- هزینه آن به مراتب کمتر از هزینه عمل بستن لوله در زنان (تحت عنوان وازکتومی زنان) یا استفاده طولانی مدت از داروهای پیشگیری از بارداری است.
- تنها انجام یک بار جراحی برای تمام عمر کافی است و به تکرار نیازی ندارد.
- این جراحی هیچ تأثیری روی انزال ، ارگاسم و بهطور کلی زندگی جنسی فرد نمیگذارد و تنها از بارداری جلوگیری میکند.
روش وازکتومی
عمل بستن لوله مردان معمولاً با بیحس کردن کیسه بیضه توسط بیحسی موضعی انجام میشود. اگرچه فیزیولوژی برخی افراد ممکن است دسترسی به مجرای وابران را دشوارتر کند که در این صورت ممکن است بیهوشی عمومی توصیه شود. پس از بیهوشی، از یک اسکالپل (نوعی تیغ جراحی) برای ایجاد دو برش کوچک در بیضه استفاده میشود. برشها در نزیکترین نقطه به مجاری ایجاد میشوند تا جراح بتواند به راحتی آنها را برای برداشتن به سطح بیاورد. پزشک پس از پیدا کردن مجاری وابران، آنها را میبرد و حداقل یک طرف آنها را بخیه میزند تا مسدود شوند. مواردی که گفته شد اساس اصلی عمل وازکتومی هستند.
انواع مختلفی از بستن لوله مردان وجود دارد که ممکن است اثربخشی و روند بهبود متفاوتی داشته باشند. بسته به خصوصیات فرد، روشهای مختلفی وجود دارد که میتواند به کاهش دردهای طولانیمدت مانند سندروم درد پس از وازکتومی یا اپیدیدیمیت کمک کنند. بهطورکلی دو روش برای انجام عمل وازکتومی شناخته شده هستند، طبق گفته healthline، این موارد عبارتاند از:
۱. وازکتومی معمولی
در طی این عمل جراحی، برشهای کوچکی در کیسه بیضه ایجاد میشود تا به لولههای وابران برسند. پس از ایجاد برش یک قطعه کوچک از لوله برداشته میشود و فضای کوچکی بین دو انتهای آن باقی میماند. سپس، دو سر لوله ممکن است به هم گره بخورند، یا مقداری بافت بین آنها قرار داده شود. بریدگیهای کوچک در کیسه بیضه ممکن است با بخیههای قابل جذب به هم بخیه شوند یا به حال خود رها شوند تا خودبهخود بهبود یابند.
۲. وازکتومی بدون اسکالپل یا همان وازکتومی لیزری
تفاوت این روش با روش سنتی در نحوه دسترسی به لولههای وازدفران است. در وازکتومی بدون برش، برشهای پوستی برای دسترسی به لولهها ایجاد نمیشود. اورولوژیست لوله وابران را با دست خود احساس میکند و سپس آن را با یک گیره در خارج از کیسه بیضه در جای خود نگه میدارد. بعد از ثابت شدن لولهها، یک سوراخ کوچک در کیسه بیضه ایجاد میشود تا پزشک بتواند لوله را بیرون بیاورد و برش بزند. بعد از اتمام فرآیند، لوله وابران به داخل کیسه بیضه برگردانده میشود و نیازی به بخیه نیست. خطر و عوارض بعد از عمل در این روش بسیار کمتر است.
روش دیگری نیز وجود دارد که اساس آن همان وازکتومی لیزری است. در این روش هیچ برشی پوستی ایجاد نمیشود و هیچ بخشی از مجرای وابران برداشته نمیشود. این روش با عنوان وازکتومی کم تهاجم شناخته میشود.
معایب وازکتومی
- وازکتومی مانع ابتلا به بیماریهای عفونی مقاربتی (STIs) نمیشود، بنابراین بعد از عمل وازکتومی نیز همچنان باید از کاندوم استفاده کنید.
- برگشت وازکتومی آسان نیست و هزینهی عمل برگشت وازکتومی معمولاً تحت پوشش بیمه قرار نمیگیرد.
- بعد از بستن لولههای مرد تا زمانی که آزمایش نشان نداده است که اسپرم در مایع منی وجود ندارد، همچنان باید دیگر روشهای پیشگیری از بارداری ادامه داده شود.
- احتمال اتصال مجدد لولههای وازدفران وجود دارد، هر چند این اتفاق بسیار نادر است.
عوارض وازکتومی
عوارض وازکتومی بسیار نادر است. در هر حال شایعترین خطرات و عوارض احتمالی وازکتومی عبارت است از:
- خونریزی زیر پوستی که باعث ورم یا کبودی میشود.
- عفونت محل زخم: عفونت در موارد نادر داخل کیسهی بیضه ایجاد میشود.
- ترشح کردن اسپرم از لولههای وازدفران، داخل بافت اطراف و تشکیل شدن تودهی کوچکی که اصطلاحاً گرانولوم اسپرم گفته میشود. این عارضه معمولاً دردناک نیست و با استراحت و مصرف دارو درمان میشود. عمل جراحی برای برداشتن گرانولوم ضروری است.
- التهاب لولههایی که اسپرم را از بیضهها خارج میکنند. این عارضه اپیدیدیمیت احتقانی گفته میشود.
- لولههای وازدفران در موارد نادر دوباره به هم متصل میشوند و قدرت باروری مردان برمیگردد.
- عمل وازکتومی بدون تیغ بعضی از خطرهای وازکتومی معمولی، از قبیل خونریزی، عفونت و درد را دارد؛ اما عوارض عمل بدون تیغ در مجموع کمتر از عمل معمولی است.
آیا بستن لوله مردان برگشت پذیر است؟
امکان انجام عمل برگشت وازکتومی وجود دارد؛ اما این عمل همواره موفقیتآمیز نیست. هر چه فاصلهی بین عمل وازکتومی و عمل برگشت کمتر باشد، احتمال موفقیت عمل برگشت بالاتر است. چنانچه عمل برگشت ظرف ده سال بعد از وازکتومی انجام شود، نرخ موفقیت آن تقریباً 55 درصد خواهد بود؛ اما اگر این فاصله بیشتر از 10 سال شود، میزان موفقیت عمل برگشت به 25 درصد کاهش مییابد. حتی اگر جراح بتواند لولههای وازدفران را دوباره به هم متصل کند، باز هم ممکن است قدرت باروری مرد برنگردد.
بازگرداندن وازکتومی چگونه انجام میشود؟
اگر مردی برای پیشگیری از باروری اقدام به بستن لوله یا همان وازکتومی نماید، چنانچه به هر دلیلی بخواهد مجدداً امکان باروری پیدا کند باید جراحی برگشت وازکتومی انجام دهد. جراحی بازگشت وازکتومی با دو روش انجام میشود که جراح کلیه و مجاری ادراری، در حین عمل، با بررسی لولههای منیبر اقدام به انجام یکی از این دو روش که مناسب شرایط فرد است مینماید. این دو روش عبارتند از:
وازواپیدیدیموستومی
اگر در مایع وازال اسپرم نباشد، ممکن است بدین معنی باشد که فشار ناشی از وازکتومی باعث نوعی گسیختگی در لوله اپیدیدیم یا منیبر شده است. این گسیختگی میتواند منجر به انسداد شود. در این صورت جراح کلیه و مجاری ادراری باید با عبور از محل انسداد، انتهای بالایی لوله را به اپیدیدیم متصل نماید. این فرایند وازواپیدیدیموستومی نامیده میشود.
وازووازستومی
در صورتی که اسپرم در مایع وازال (مایع قبل از انزال) وجود داشته باشد نشان دهنده آن است که مسیر بین بیضه و جایی که لوله بریده شده باز است و بدین معنی است که دو انتهای لوله را میتوان به هم متصل کرد. اصطلاحی که برای اتصال مجدد دو انتهای این لوله به کار میرود عمل وازووازستومی است. هنگامی که وازووازستومی با میکروجراحی یا جراحی میکروسکوپیک انجام شود، احتمال موفقیت بالایی پیدا میکند.
وازواپیدیدیموستومی پیچیدهتر از وازووازستومی است؛ اما نتایج در هر دو روش تقریباً یکسان است. گاهی اوقات در یک طرف وازووازستومی و در طرف دیگر وازواپیدیدیموستومی انجام میشود که این کار نیز با صلاح دید جراح صورت میگیرد.
مقایسه جراحی وازکتومی و بازگرداندن آن
وازکتومی یک فرایند جراحی است که با جلوگیری از ورود اسپرم به مایع منی، از بارداری پیشگیری می کند. این جراحی یک روش دائمی برای پیشگیری از بارداری است. این فرایند شامل بریدن و بستن مجاری وازودفران یا وابران است. مجراهای یاد شده وظیفه انتقال اسپرم از بیضه ها به میزراه را بر عهده دارند. هنگامی که این مجرا ها بسته شوند، اسپرم نمی تواند به مایع منی برسد. در نتیجه این وضعیت، اسپرم ها تولید شده اما دوباره توسط بدن جذب می شوند. افراد قرار گرفته تحت این جراحی انزال را تجربه کرده اما مایع منی فاقد هر گونه اسپرم است.
در جراحی برگشت وازکتومی، لولههایی (مجرای دفران) که در طی وازکتومی قطع شدهاند را دوباره به هم متصل میکند. احتمال موفقیت برگشت وازکتومی به مدت زمان بین وازکتومی و برگشت آن بستگی دارد. با گذشت زمان، مسیر اسپرم اضافهای میتواند شکل بگیرد و در برخی از مردان پادتنهایی در برابر اسپرمها ایجاد میشود. این جراحی پیچیدهتر است و هنگامی که انسداد بین مجرای دفران و اپیدیدیم نیاز به اصلاح داشته باشد (وازواپیدیدیموستومی) زمان بیشتری طول میکشد. برگشت وازکتومی مسیر ورود اسپرم به مایع منی را برقرار میکند. در اغلب موارد انتهای بریده شدهی لولهها بهم متصل میشوند. در برخی موارد انتهای لولهها به اپیدیدیم متصل میشوند. این جراحیها را میتوان در زیر یک میکروسکوپ مخصوص انجام داد (میکرو جراحی). زمانی که لولهها متصل هستند اسپرم میتواند مجدداً از طریق مجرای ادرار جریان پیدا کند.
برای آگاهی از عوارض جانبی بعد از عمل پروستات کلیک کنید.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
آیا وازکتومی قابل برگشت است؟
تاریخ انتشار : 1401-02-30تاریخ بروز رسانی : 1401-02-31
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .