درمان بیماری های کلیوی | متخصص اورولوژی در اصفهان
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / مشکلات ادراری / کالیس کلیه چیست و کجا قرار دارد؟

کالیس کلیه چیست و کجا قرار دارد؟

در بدن هر فرد دو کلیه وجود دارد. هر کدام تقریباً به اندازه یک مشت هستند و در دو طرف ستون فقرات در پایین ترین سطح قفسه سینه قرار دارد. کلیه‌ وظیفه تصفیه‌ خون را بر عهده دارد. آنها مواد زائد را حذف می‌کنند، تعادل مایعات بدن را کنترل می‌کنند و سطوح الکترولیت‌ های مناسب را حفظ می‌کنند. کلیه‌ ها در حفظ تعادل مایعات بدن و تنظیم فشار‌خون و سایر عملکردها نقش دارند. خون وارد کلیه می‌شود، مواد زائد دفع می‌شوند و در صورت نیاز نمک، آب و مواد‌ معدنی تنظیم می‌شوند.کالیس کلیه جایی است که تجمع ادرار از آنجا آغاز می شود. هر کلیه دارای ۶ تا ۱۰ کالیس می باشد. آنها در لبه ی خارجی کلیه های شما قرار دارند. کالیس کلیه، محفظه هایی هستند که از طریق آنها ادرار عبور می کند. کالیس های کوچک، رأس هرم های کلیوی را احاطه کرده اند. کاليس‌هاي فرعي، لوله‌هايي هستند که ادرار را دريافت مي‌کنند و از به هم پيوستن آنها کاليس‌هاي اصلي و در نهايت ميزناي (حالب) ساخته مي‌شود.

اورولوژی یک تخصص در جراحی است که کار درمان بیماری های دستگاه ادراری زن و مرد و اندام تناسلی مردان و مشکلات جنسی آقایان را برعهده دارد. همشهریان محترم! اگر به این دسته از بیماری ها و مشکلات مبتلا هستید به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.

عملکرد کلیه

کلیه ها کارخانه های شیمیایی قدرتمندی هستند که اعمال زیر را انجام می دهند:

بخش های کالیس کلیه

سیستم جمع کننده ادرار: این سیستم از حجره های کوچکی تشکیل شده است که به هم پیوسته و حجره های بزرگتری را تشکیل می دهند و در نهایت حجره های بزرگتر نیز یکی شده و لگنچه کلیه یا همان پلویس را به وجود می آورند. به این حجره ها اصطلاحاً «کالیس» گفته می شود. کالیس های کلیه به سه بخش تقسیم می شوند:

  1. کالیس فوقانی
  2. کالیس میانی
  3. کالیس تحتانی

انواع بیماری کلیه

ناراحتی کلیه معمولاً هر دو کلیه را درگیر می‌کند. اگر بیماری توانایی کلیه را در دفع و تنظیم آب و مواد شیمیایی مختل کند، مایع اضافی و مواد زائد در بدن جمع می‌شود و علائم نارسایی کلیه بروز می‌یابد. بیماری کلیه انواع و علل متفاوتی دارد که می‌توان آنها را به سه دسته ارثی، مادرزادی یا اکتسابی تقسیم کرد.

اختلال‌های ارثی

امکان انتقال اختلال‌های ارثی به هر دو جنس مونث و مذکر وجود دارد. این نوع بیماری کلیوی معمولاً با علائمی بالینی از دوره نوجوانی تا بزرگسالی همراه است. شایع‌ترین نوع بیماری کلیوی ارثی بیماری کلیه پلی کیستیک است. سندرم آلپورت، نفریت (التهاب کلیه) ارثی، هیپراگزالوری اولیه و سیستینوری نیز جزء اختلال‌های ارثی کلیوی به شمار می‌آیند.

بیماری مادرزادی

بیماری مادرزادی کلیه معمولاً ناهنجاری و بدشکلی مجاری تناسلی ـ ادراری را شامل می‌شود و به نوعی انسداد منجر می‌شود که به نوبه خود عفونت و یا تخریب بافت کلیه را در پی دارد. از بین رفتن بافت کلیه پیشرفت می‌کند و در نهایت به نارسایی مزمن کلیه منجر می‌شود.

بیماری کلیوی اکتسابی

بیماری‌های اکتسابی بسیار هستند و واژه عام نفریت یا التهاب کلیه برای آنها به کار برده می‌شود. شایع‌ترین نوع نفریت، گلومرول نفریت است که علل متعددی دارد.

کالیس کلیه

علائم بیماری کلیوی

بیماری های کلیوی می توانند طیفی از علائم را ایجاد کنند. برخی از علائم رایج شامل موارد زیر می شوند:

عوامل خطر ابتلا به بیماری کلیوی

چندین مورد می توانند خطر ابتلا به یک بیماری کلیوی را افزایش دهند. در صورت ابتلا به موارد زیر باید به صورت متداول عملکرد کلیه های خود را آزمایش کرد:

انواع سنگ های ادراری

معمولاً در بعضی مواقع در مجاری ادرار سنگ ایجاد می‌شود که معمولاً فاقد حرکت می باشد سنگ کلیه بدون درد می باشد و علائم نیز ندارد تنها در صورتی که شما برای هدف دیگری عکس برداری انجام دهید سنگ کالیس کلیه شناسایی می شود؛ اما در نظر داشته باشید اگر سنگ کلیه حرکت کند و انسداد گردن کالیس شود باعث می شود شما دچار عفونت شوید.

اگر سنگ کالیس کلیه از محل اتصال حالب به لگنچه عبور نکند باعث می شود در لگن سنگ ایجاد شود.

معمولاً سنگ های حالب در فضای کوچک و تا ۵ میلیمتر می باشد زمانی که به حالب وارد می‌شود دفع می‌شود؛ اما اگر این سنگها بزرگتر باشد گیر کرده و دفع نمی شود و باعث می شود سنگ حالب ایجاد شود در محل اتصال لگنچه به حالب یا محل عبور عروق لگنی از روی حالب و یا محل ورود حالب به مثانه این سنگ ها ایجاد شود. توجه داشته باشید سنگ حالب درد شدیدی را برای شما ایجاد می کند و همچنین تکرر ادرار و سوزش ادرار نیز برای شما به همراه دارد.

اگر سنگ کالیس یا سنگ لگنچه رشد کند سنگ مثانه ایجاد می شود توجه داشته باشید که سنگ مثانه بیشتر در پسران شیوع دارد.

آزمایشات کلیه

درمان بیماری های کلیوی

  1. آنتی بیوتیک: برای درمان عفونت‌های کلیه که ناشی از باکتری هستند آنتی بیوتیک استفاده می‌شود. آزمایش کشت خون و ادرار اغلب می‌تواند به انتخاب نوع آنتی بیوتیک مناسب برای درمان کمک کند.
  2. نفروستومی: یک لوله (کاتتر) از راه پوست به کلیه وارد می‌شود و سپس ادرار به طور مستقیم از کلیه تخلیه شده و هرگونه انسداد در جریان ادرار را دور می‌زند.
  3. سنگ‌شکنی پزشکی (لیتوتریپسی): به کمک این روش می‌توان برخی از سنگ‌های کلیه را طوری خرد کرد که به قطعات کوچکی تبدیل شوند و از راه ادرار قابل دفع باشند. سنگ‌شکنی پزشکی اغلب به کمک دستگاهی انجام می‌شود که شاک ویو‌های ماوراء صوت را از روی پوست به سنگ‌های هدف درمان پرتاب می‌کند.
  4. نفرکتومی: یا جراحی برای برداشتن کلیه، در سرطان کلیه یا آسیب‌دیدگی‌های شدید کلیه انجام می‌شود.
  5. دیالیز: دیالیز روش تصفیه مصنوعی خون است که به عنوان جایگزینی برای عملکرد کلیه‌های آسیب دیده که نمی‌توانند کار خود را انجام دهند به کار می‌رود.
  6. همودیالیز: برای انجام همودیالیز فرد مبتلا به نارسایی کامل کلیه به دستگاه دیالیزی وصل می‌شود که خون را تصفیه کرده و به بدن بر می‌گرداند. در افراد مبتلا به مرحله نهایی بیماری کلیوی (ESRD) معمولاً 3 روز در هفته همودیالیز انجام می‌شود.
  7. دیالیز صفاقی: در این روش حجم زیادی از مایع خاصی به شکم از طریق یک کاتتر وارد می‌شود و بدین طریق بدن می‌تواند خون را با استفاده از غشای طبیعی که روی شکم قرار گرفته تصفیه نماید. پس از مدتی مایع به همراه مواد زائد تخلیه و دفع می‌شود.
  8. پیوند کلیه:انجام پیوند کلیه برای فردی که در مرحله نهایی بیماری کلیوی قرار دارد (ESRD) می‌تواند عملکرد کلیه را بازیابی کند. کلیه اهدایی می‌تواند از یک اهدا کننده زنده یا یک اهداکننده عضوی که به تازگی فوت کرده دریافت شود.

گاهی تومور حالب با جریان خون به سایر بافت‌ها نیز کشیده می‌شود و موجب بدخیمی حالب می‌گردد که این تومورهای بدخیم را تومورهای سرطانی حالب می‌گویند. تشخیص و درمان سرطان حالب از جمله اقداماتی است که توسط فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری انجام می‌شود و در صورت مشاهده علائم این بیماری باید به آنها مراجعه نمود.




نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
آیا پروستات با دارو درمان میشود؟آیا پروستات با دارو درمان میشود؟

پروستات غده ای به شگل کردو است که درست زیر مثانه قرار دارد و مایع منی تولید می کند. اما وقتی که خیلی بزرگ شود، پروستات به مجرای ادراری که از داخل پروس ... ادامه مطلب

کار غده پروستات چیست؟کار غده پروستات چیست؟

پروستات یک غده کوچک به اندازه یک توپ پینگ پنگ با قابلیت ارتجاعی است که در عمق کشاله ران، بین قاعده آلت تناسلی و راست روده قرار دارد.عملکرد صحیح پروستات برای تولید مثل بسیار مهم است زیرا بخشی از ترکیبات منی را که با اسپرم بیضه ها مخلوط می شود، فراهم می کند. ... ادامه مطلب

واریس بیضه چیست و آیا واریس بیضه باعث ناباروری می شود؟واریس بیضه چیست و آیا واریس بیضه باعث ناباروری می شود؟

واریکوسل بیماری ای مردانه و بسیار شایع است که ۱۵ درصد از مردان بزرگسال و ۲۰ درصد از نوجوانان را درگیر می کند. البته به طور کلی، بیشتر در سنین ۱۵ تا ۲۵ سال اتفاق می افتد. ... ادامه مطلب

آیا عدم تقارن بیضه ها نشانه واریکوسل است؟آیا عدم تقارن بیضه ها نشانه واریکوسل است؟

عدم تقارن بیضه‌ ها از دلایل ایجاد واریکوسل نیست اما برعکس، ممکن است از علائم واریکوسل باشد. البته عوامل مختلفی بجز واریکوسل نیز وجود دارند که میتوانند منجر به عدم تقارن غیرطبیعی در بیضه ها شوند. ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین