مراقبت قبل و بعد از سوند فولی
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / مشکلات ادراری / سونداژ چیست و چه کاربرد هایی دارد؟

سونداژ چیست و چه کاربرد هایی دارد؟

سوند، لوله‌ای توخالی، باریک، انعطاف‌ پذیر و نرم است که می‌تواند مایعات را وارد بدن فرد بیمار کرده یا آنها را خارج کند. سوند گذاری برای افرادی انجام می‌شود که در زمینه کنترل ادرار ناتوان هستند، مانند افراد سالمند و بیمارانی که دچار عارضه مغزی شده‌اند. گاهی اوقات هم سوند گذاری به دلایل دیگری مثل عمل جراحی یا اندازه‌ گیری دفع و جذب بدن بیمار صورت می‌گیرد. به جا گذاری سوند در بدن بیمار اصطلاحاً سونداژ یا سوند گذاری می‌گویند که کار کاملاً تخصصی است و به دو صورت دائمی و موقت انجام می‌شود. متناسب با نوع استفاده و محل جاگذاری سوند، به انواع مختلف دسته‌ بندی می‌شود. سوند عموماً برای تخلیه ادرار، تغذیه بیماران دارای مشکل بلع، ساکشن کردن مخاط بینی و… به کار می‌رود.

تشخیص عملکرد و سلامت بیضه ها از جمله اقداماتی است که توسط متخصص اورولوژی انجام می شود. اورولوژی یک تخصص در جراحی است که وظیفه تشخیص و درمان بیماری های دستگاه ادراری زن و مرد و اندام تناسلی مردان و مشکلات جنسی آقایان را برعهده دارد. همشهریان محترم! اگر به این دسته از بیماری ها و مشکلات مبتلا هستید به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.

سوند فولی چیست؟

سوند فولی، لوله ای کاملاً بهداشتی و استریل با ضخامت بسیار کم متناسب با مجرای دفع ادرار می باشد که برای تخلیه بی دردسر ادرار در افراد مسن که به دلیل کهولت سن که قادر نیستند به صورت مکرر به دستشویی بروند و افرادی که دارای بیماری های بی اختیاری ادرار هستند مورد استفاده قرار می گیرد، به گونه ای که سوند را وارد مثانه می کنند تا جریان ادرار را کنترل کند. سوند فولی در انتهای خود از کیسه ای بادکنک مانند بهره می برد که با آب مقطر پر می شود و با جای گیری کامل در مثانه مانع خارج شدن ناگهانی سوند می شود، این کالای پزشکی می تواند به صورت طولانی مدت در مثانه بماند و شما نیاز ندارید که پس از هر بار دفع ادرار آن را تعویض کنید، به همین خاطر به این کالا، سوند جای گیرنده نیز می گویند.

انواع مختلف سوند فولی

سوند فولی از نظر شکل عبارت است از:

سونداژ چیست

کاربرد سوند فولی

روش گذاشتن سوند فولی

برای جاگذاری سوند مراحل زیر را باید طی کرد.

  1. در ابتدا پیشاب‌راه و نواحی اطراف آن را با محلول ضدعفونی تمیز می‌کنیم. روش اصولی برای پاک‌سازی پیشاب‌راه و نواحی اطراف آن بهتر است به صورت دورانی و از مجرای خروجی ادرار شروع شود.
  2. سپس سوند را به کمک ژل‌های روان کننده محلول در آب مانند لوبریکانت آغشته کرده و بعد از آن از طریق پیشاب‌راه به داخل مثانه هدایت می‌کنیم.
  3. اگر کاتتر مورد استفاده شما از نوع فولی است بعد از این که کاتتر وارد مثانه شد بالون را بسیار آرام با ۱۰ سی سی آب مقطر پر می‌کنیم.
  4. بعد از اتمام کار در صورت وجود ادرار در مثانه، از طریق کاتتر به کیسه ادرار منتقل می‌شود.

مراقبت قبل و بعد از سوند فولی

برای جلوگیری از بروز عفونت سیستم ادراری هر روز موارد زیر را انجام دهید:

عوارض سوند ادراری

گاهی تومور حالب با جریان خون به سایر بافت‌ها نیز کشیده می‌شود و موجب بدخیمی حالب می‌گردد که این تومورهای بدخیم را تومورهای سرطانی حالب می‌گویند. تشخیص و درمان سرطان حالب از جمله اقداماتی است که توسط فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری انجام می‌شود و در صورت مشاهده علائم این بیماری باید به آنها مراجعه نمود.




نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مهمترین کار کلیه چیست؟مهمترین کار کلیه چیست؟

کلیه‌ های سالم هر دقیقه نیم فنجان خون را فیلتر می‌ کنند و مواد زائد و آب اضافی را برای تولید ادرار از بین می‌ برند. ادرار از طریق دو لوله نازک ماهیچه‌ ای به نام حالب از کلیه‌ ها به مثانه جریان می‌ یابد، یک لوله حالب در هر طرف مثانه. مثانه ادرار را ذخیره می‌ کند. ... ادامه مطلب

تغییر رنگ و بوی ادرار چه معنایی دارد؟تغییر رنگ و بوی ادرار چه معنایی دارد؟

در صورت کم شدن آب بدن و غلیظ شدن ادرار ممکن است بوی شدید آمونیاک احساس شود. اگر پس از ادرار بوی شدیدی را حس کردید ممکن است نشانه‌ ای از عفونت مجرای، دیابت، عفونت مثانه یا بیماری‌ های متابولیک باشد ... ادامه مطلب

پیچ خوردگی بیضه چیست؟پیچ خوردگی بیضه چیست؟

پیچ خوردگی بیضه زمانی اتفاق می‌ افتد که بیضه می‌ چرخد و طناب اسپرماتیک (خون را به کیسه بیضه می‌ آورد) را می‌ پیچاند. کاهش جریان خون باعث درد و تورم ناگهانی و اغلب شدید می‌ شود. ... ادامه مطلب

خون در منی یا هماتوسپرمی چیست؟خون در منی یا هماتوسپرمی چیست؟

خون در منی را هماتوسپرمی یا هموسپرمی می‌ نامند. دیدن خون در منی می‌ تواند مرد را مضطرب کند. خوشبختانه، معمولا نشان‌ دهنده یک مشکل عمده پزشکی نیست. برای مردان جوان‌ تر از 40 سال بدون هیچ علائم مرتبط و بدون عوامل خطر برای بیماری‌ های زمینه‌ ای، خون در مایع منی اغلب خود به خود ناپدید می‌ شود. ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین