بهترین روشهای درمان سرطان پروستات لوکالیزه
سرطان پروستات یکی از شایع ترین انواع سرطان ها در مردان می باشد. این غده، گردویی شکل و کوچک می باشد و مایع منی را که در تغذیه و انتقال اسپرم ها نقش دارد، تولید میکند. این سرطان به آرامی رشد می کند و در ابتدا محدود به درون خود غده ی پروستات است، محلی که امکان ایجاد خطرات جدی برای فرد ندارد. این سرطان به دو دسته لوکالیزه و متاستاتیک تقسیم بندی میشود. . بعضی از سرطان های پروستات به سرعت رشد می کنند؛ اما اکثر آنها رشد بسیار کند در طی سال ها دارند. سرطان پروستات لوکالیزه زمانی اطلاق می گردد که سرطان از غده پروستات به خارج از آن سرایت نکرده باشد. دانستن مرحله سرطان یا میزان انتشار آن بسیار مهم است. پزشک با اطلاع از مرحله سرطان بهتر میتواند نتیجه درمان را پیش بینی کند و درمان مناسب را انتخاب کند. در صورت عدم انجام درمان مناسب سرطان پروستات لوکالیزه می تواند رشد کرده و به سایر نقاط بدن پخش شود.
بدخیمی یا سرطان پروستات ، دومین سرطان شایع در میان مردان جهان می باشد. با این وجود اگر این بیماری زود تشخیص داده شود (زمانی که هنوز محدود به غده پروستات است)، بهترین شانس برای درمان موفقیت آمیز را دارد. شما میتوانید برای تشخیص و درمان سرطان پروستات به متخصص اورولوژی مراجعه نمایید.
علل ابتلا به سرطان پروستات
علت سرطان پروستات در مردان امروزه کاملاً شناختهشده و از قرار زیر است:
- چاقی یا سندرمم متابولیک یا سندرم x
- بیحرکتی و ورزش نکردن
- مصرف بیش از حد لبنیات
- مصرف بیش از حد مواد پروتئینی
- افراط در برقراری رابطه جنسی
- سابقه فامیلی سرطان در خانواده
- کهولت سن
علائم سرطان پروستات
سرطان پروستات ممکن است در مراحل اولیه هیچ علامت یا علائمی نداشته باشد، یکی از دلایل این امر نحوه رشد سرطان است. معمولاً فقط در صورت رشد سرطان در نزدیکی مجرای ادرار و فشار آوردن به مجاری و تغییر در شیوه ادرار، متوجه وجود سرطان می شوید. سرطان پروستات معمولاً در قسمت بیرونی پروستات رخ می دهد و باعث ایجاد علائمی می گردد. نشانه های سرطان پروستات شامل موارد زیر می باشند:
- درد، سوزش یا جریان ضعیف ادرار
- احساس پر بودن مثانه بعد از خالی کردن ادرار
- نیاز به ادرار کردن بیشتر از حد معمول، بخصوص در شب
- نیاز ناگهانی به ادرار کردن و غیر قابل کنترل بودن آن
- ناراحتی در ناحیه لگن، باسن و قسمت تحتانی کمر
- اختلال در نعوظ
- انزال دردناک
- خون در مایع منی
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- درد استخوان
عوامل خطر سرطان پروستات
برخی از علت های سرطان پروستات که ممکن است احتمال ابتلا به این بیماری را تحت تأثیر قرار دهند، شامل موارد زیر می باشد:
- سن: با افزایش سن مردان، خطر ابتلا به سرطان پروستات افزایش می یابد. به ندرت در مردان جوان تر از 40 سال این سرطان مشاهده می شود. آسیب دیدن ماده ژنتیکی (DNA) سلول های پروستات مردان بالای 55 سال را بیشتر در بر می گیرد. سلول های آسیب دیده یا غیر طبیعی پروستات می توانند از کنترل خارج شده و تومورهایی را تشکیل دهند. سن یک عامل خطرناک برای سرطان پروستات شناخته شده است.
- سابقه خانوادگی: مردان با سابقه خانوادگی سرطان پروستات نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند. اگر پدر، برادر یا فرزندش این بیماری را داشته باشد، این خطر با تعداد بستگان مبتلا به سرطان پروستات افزایش می یابد.
- سیگار کشیدن: مطالعات نشان می دهد که احتمال ابتلا به سرطان پروستات افراد سیگاری دو برابر افراد عادی است. استعمال دخانیات همچنین با خطر بیشتری از مرگ در اثر سرطان پروستات مرتبط است. با این حال، ترک سیگار خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش می دهد.
- رژیم غذایی: رژیم غذایی و شیوه زندگی ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را تحت تأثیر قرار می دهد.
تشخیص سرطان پروستات
تشخیص نوع سرطان غده پروستات از طریق غربالگری و سونوگرافی پروستات امکانپذیر است:
- غربالگری DRE: معاینه مقعدی پروستات موسوم به DRE که شایعترین معاینه بالینی تشخیص پروستات است.
- آزمایش پروستات (PSA): در این آزمایش سطح آنتیژن PSA از طریق نمونهگیری از خون فرد مبتلا بررسی میشود.
- معاینهی آنتیژن مخصوص پروستات توسط پزشک: آنتیژن مخصوص پروستات نوعی پروتئین است که در تشکیل منی نقش دارد. این پروتئین توسط سلولهای پروستات تولید شده و سطح بالای آن نشاندهنده احتمال مبتلا بودن به سرطان غده پروستات خواهد بود. عواملی مانند التهاب یا عفونت پروستات و ورم پروستات در بالا رفتن میزان PSA مؤثر هستند.
مرحله بندی سرطان پروستات
مرحله بندی روشی برای توصیف وسعت گسترش و پراکندگی تومور است. در مرحله بندی تومور، وسعت تومور اولیه، درگیری گرههای لنفاوی مجاور و پخش تومور به بخشهای دوردست تومور تأثیر دارد. به این سیستم مرحلهبندی که بر اساس «تومور، لنف نود، متاستاز» (T و N و M) است، سیستم TNM میگوییم. پزشکان از آزمایشهای تشخیصی برای یافتن استیج سرطان پروستات استفاده میکنند. مرحلهبندی سرطان بعد از پایان تمام آزمایشها تکمیل میشود. دانستن مرحله سرطان در تصمیمگیری بهترین روش درمانی به پزشک کمک میکند. همچنین میتواند به تعیین پیشآگهی بیمار نیز کمک کند. پیشآگهی، تخمین سیر بیماری و پیشبینی شانس بهبودی بیمار است. مرحلهبندی انواع مختلف سرطان با یکدیگر متفاوت است.
سرطان پروستات را به ۲ حالت زیر میتوان مرحلهبندی کرد:
1. استیج بالینی سرطان پروستات
این نوع مرحلهبندی سرطان پروستات بر اساس نتایج معاینه DRE (معاینه مقعدی پروستات)، آزمایش PSA و امتیاز گلیسون است. نتایج این آزمایشها مشخص میکند که آیا نیازی به انجام تصویربرداری با اشعه ایکس، اسکن استخوان، سی تی اسکن و یا ام آر آی نیز هست یا خیر. در صورت نیاز، این اسکنها هم میتوانند اطلاعات بیشتری را برای تشخیص مرحله بالینی در اختیار پزشک قرار بدهند. مهم: منظور از بالین، مشاهدات و تصویربرداریهای انجام شده از بیمار و بدون کمک گرفتن از پاتولوژی جراحی است.
2. استیج پاتولوژیک سرطان پروستات
این نوع مرحلهبندی بر اساس اطلاعات بدست آمده در طول جراحی و پاتولوژی سرطان پروستات جراحی انجام میشود. این جراحی در اغلب موارد شامل برداشتن کل پروستات و برخی از غدد لنفاوی است. بررسی غدد لنفاوی برداشته شده، میتواند اطلاعات بیشتری را برای مرحلهبندی پاتولوژیک ارائه دهد.
- روش دیگر مرحله بندی
یک روش دیگر مرحله بندی که به وفور استفاده میشود، تقسیمبندی سرطانها به سه دسته زیر است:
1. سرطان موضعی یا لوکالیزه:
یعنی تومور به غدد لنفاوی اطراف یا بافتهای دوردست پخش نشده است.
- سرطان مراحل ابتدایی (early stage): معمولاً وقتی گفته میشود که تومور محدود به ارگان اولیه (در اینجا پروستات) است.
- سرطان پیشرفته موضعی (locally advanced): معمولاً وقتی گفته میشود که تومور از ارگان اولیه (اینجا پروستات) فراتر رفته است.
2. سرطان ناحیهای یا رژیونال (regional)
یعنی تومور به غدد لنفاوی اطراف پخش شده، اما متاستاز دوردست نداده است.
3. سرطان متاستاتیک (metastatic)
یعنی تومور به ارگانهای دوردست (مثل کبد و استخوان) پخش شده است.
درمان سرطان پروستات لوکالیزه
۱- درمان انتظاری سرطان پروستات:
در مورد تومورهای کم خطر (Low risk) و در افراد با سن بالا یا بیماریهای زمینهای پرخطر که انجام درمان اصلی فایدهای ندارد توصیه می گردد. در این روش درمان سرطان پروستات هیچگونه مداخله توصیه نمی شود و درمان علامتی در صورت بروز هر گونه مشکل یا علامت در آینده انجام می گیرد.
۲- پایش فعالانه Active surveillance:
در مورد تومورهای کم خطر، کم حجم و با PSA پایین در مردان با سن پایین تر که در حال حاضر ممکن است وجود تومور برای فرد با خطر جدی همراه نباشد. در این مورد از درمان های سرطان پروستات لوکالیزه برخلاف درمان انتظاری، بیمار به طور منظم و سرپایی تحت بررسی مجدد با معاینه و انجام نمونه برداری قرار میگیرد و در صورت پیشرفت هر کدام از معیارها، درمان است اصلی برای بیمار صورت میگیرد. از معایب اصلی آن امکان رشد تومور و گسترش آن به خارج از پروستات و کم اثر کردن درمانهای آتی میباشد. از طرفی مزیت اصلی آن عدم انجام درمان های گسترده برای افراد با تومور کم خطر و با امید به زندگی بالا می باشد.
۳- پرتو درمانی برای سرطان پروستات:
درمان کم تهاجمی بوده و در افرادی که بعلت سطح سلامتی کلی امکان جراحی برایشان وجود ندارد، سودمند است و مانند جراحی، عوارض بی اختیاری و ناتوانی جنسی را نیز به دنبال دارد و حتی عوارض مثانه یا روده ای ایجاد می کند که درمان آن نیز مشکل تر است و ممکن است یک یا دو سال طول بکشد. یکی از معایب اصلی این درمان، باقی ماندن غده پروستات در بدن است که ممکن است منجر به باقی ماندن تومور یا حتی رشد و بدتر شدن آن در آینده گردد. طول درمان آن طولانیتر است و به صورت روزانه و ۵ روز در هفته به مدت ۷ الی ۸ هفته انجام می گردد.
۴- جراحی رادیکال پروستاتکتومی:
- در این عمل غده پروستات، بافتهای اطراف و غدد لنفاوی لگنی به طور کامل برداشته و از بدن خارج می شود. مزیت اصلی آن خارج کردن تمام بافتهای تومور از بدن است و از آنجایی که غدد لنفاوی و بافتهای اطراف پروستات برداشته می شوند، به مرحله بندی یا staging دقیق بیماری کمک می کند.
- این عمل نیاز به بیهوشی داشته ولی با بی حسی نخاعی نیز قابل انجام است.
- نیاز به دو تا سه روز بستری در بیمارستان دارد و بیمار با سوند ادراری مرخص شده و ۱۰ تا ۱۴ روز بعد از عمل سوند مجرا خارج می گردد.
دو عارضه اصلی آن عبارتند:
- بی اختیاری ادراری
- ناتوانی جنسی
بی اختیاری ادرار به دنبال رادیکال پروستاتکتومی با گذشت زمان بهبود یافته و تقریباً تا بالای ۹۵ _ ۹۸ درصد کنترل ادرار خود را به دست می آورند. بروز ناتوانی جنسی به دنبال جراحی به سن بیمار، سطح سلامت او، عملکرد جنسی قبل از درمان، stage بیماری و حفظ عصب در حین جراحی بستگی دارد. حتی در صورت بروز ناتوانی جنسی، ممکن است با گذشت زمان به حالت نرمال برگردد.
تغییرات در بیضه ها می تواند نشانه یک بیماری خوش خیم شایع مانند عفونت یا کیست یا یک بیماری کمتر شایع مانند سرطان بیضه باشد. خود آزمایی بیضه ها یکی از بهترین روشهای تشخیص زودهنگام تغییرات در بیضه است. اگر در هنگام خودآزمایی بیضه توده یا تغییرات دیگری را تشخیص دادید، به متخصص اورولوژی مراجعه کنید.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
آیا بزرگی خوش خیم پروستات می تواند به سرطان تبدیل شود؟
تاریخ انتشار : 1402-02-27تاریخ بروز رسانی : 1402-04-22 -
سرطان پروستات با چه عوارضی همراه است؟
تاریخ انتشار : 1402-04-07تاریخ بروز رسانی : 1402-04-19 -
آیا سرطان پروستات با دفعات انزال ارتباط دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-04-10تاریخ بروز رسانی : 1401-04-12 -
تاثیر سرطان پروستات بر روابط جنسی
تاریخ انتشار : 1402-04-22تاریخ بروز رسانی : 1402-05-07
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .