سرطان بیضه شایع ترین سرطان در مردان جوان
کیسهی بیضه، پوست کیسه مانند شلی است که در زیر آلت تناسلی قرار دارد. بیضهها برای باروری، هورمونهای جنسی مردانه و اسپرم تولید میکنند. سرطان بیضه در درون بیضهها که در کیسه بیضه قرار دارند ایجاد میشود. سرطان بیضه در مقایسه با انواع دیگر سرطانها نادر است. سرطان بیضه تا حدود بسیار زیادی قابل درمان است، حتی در صورتی که تودهی سرطانی به خارج از بیضهها نیز گسترش پیدا کرده باشد. بسته به نوع و مرحله پیشرفت سرطان بیضه، ممکن است درمان متفاوتی دریافت شود. سرطان بیضه شایعترین بدخیمی در مردان 20 تا 35 ساله است؛ اما ممکن است در هر سنی دیده شود.
تغییرات در بیضه ها می تواند نشانه یک بیماری خوش خیم شایع مانند عفونت یا کیست یا یک بیماری کمتر شایع مانند سرطان بیضه باشد. خود آزمایی بیضه ها یکی از بهترین روشهای تشخیص زودهنگام تغییرات در بیضه است. اگر در هنگام خودآزمایی بیضه توده یا تغییرات دیگری را تشخیص دادید، به متخصص اورولوژی مراجعه کنید.
علائم سرطان بیضه
شایع ترین علائم سرطان بیضه عبارتند از:
- یک توده یا تورم در کیسه بیضه که ممکن است دردناک باشد یا نباشد.
- احساس سنگینی در کیسه بیضه
- درد مبهم یا احساس فشار در قسمت پایینی شکم یا کشاله ران
- به وجود آمدن برجستگی بر روی بیضه یا بزرگ شدن یکی از بیضه ها
- درد مبهم در ناحیه شکم و کشاله ران
- تجمع ناگهانی مایع در داخل کیسه بیضه
- درد یا ناراحتی در یکی از بیضه ها یا در کیسه بیضه
- بزرگی یا لمس دردناک سینه ها
- کمر درد
سرطان بیضه معمولاً یکی از بیضه ها (بیضه راست یا بیضه چپ) را درگیر می کند.
علل سرطان بیضه
در اغلب موارد، علت ابتلا به سرطان بیضه مشخص نیست. پزشکان میدانند که سرطان بیضه زمانی ایجاد میشود که سلولهای سالم موجود در بیضه دچار تغییر میشوند. سلولهای سالم برای کمک به عملکرد صحیح بدن، به میزان دقیقی رشد کرده و تقسیم میشوند؛ اما گاهی برخی از سلولها دچار اختلالاتی میشوند و در نتیجه بیش از حد تقسیم سلولی انجام میدهند با وجودی که بدن به سلولهای جدید نیازی ندارد. تجمع این سلولهای اضافی موجب تشکیل توده سرطانی در بیضه میشود. تقریباً تمامی سرطانهای بیضه از سلولهای ژرم آغاز میشود. این سلولها وظیفه تولید اسپرم را به عهده دارند. دلیل بروز اختلال در سلولهای ژرم و تکثیر غیرعادی آنها نامعلوم است.
عوامل خطر سرطان بیضه
عواملی که در افزایش احتمال ابتلا به سرطان بیضه مؤثر هستند عبارتند از:
- بیضه نزول نیافته: در دوران جنینی، بیضهها در درون شکم جنین رشد پیدا میکنند و بلافاصله قبل از تولد به داخل کیسه بیضه وارد میشوند. در برخی از موارد این اتفاق قبل از تولد نمیافتد و بیضهها به داخل کیسه بیضه نزول پیدا نمیکنند. مردانی که دچار این اختلال هستند، بیش از دیگران در معرض بروز سرطان بیضه هستند. حتی در صورتی که شخص جراحی انجام دهید و بیضهها درون کیسه بیضه قرار گیرند، همچنان خطر بروز سرطان بیضه پابرجا است.
- شکلگیری غیرعادی بیضه: برخی بیماریها مانند سندرم کلاین فلتر (Klinefelter) که باعث شکلگیری غیرعادی بیضهها میشوند، خطر بروز سرطان بیضه را نیز افزایش میدهند.
- سوابق خانوادگی: اگر یکی از اعضای خانواده به سرطان بیضه مبتلا شده باشد، احتمال بروز این بیماری در شما نیز بیشتر است.
- سن: سرطان بیضه اغلب در نوجوانان و جوانان و خصوصاً در سنین 15 تا 35 سالگی ایجاد میشود. البته احتمال بروز این بیماری در هر سنی وجود دارد.
- نژاد: سرطان بیضه در بین افراد سفیدپوست بیش از افراد سیاهپوست شایع است.
انواع سرطان بیضه
انواع مختلف سرطان بیضه با توجه به نوع سلولهایی که سرطان در آنها شروع میشود قابل طبقهبندی هستند. شایعترین نوع سرطان بیضه، سرطان سلول ژرمینال (زایا) است که حدود 95 درصد از کل موارد را تشکیل میدهد. سلولهای ژرمینال نوعی سلول هستند که بدن از آن برای ایجاد اسپرم استفاده میکند.
دو نوع اصلی از سرطان بیضه سلول ژرمینال وجود دارند که به شرح زیر هستند:
- سمینوما: در 20 سال گذشته به صورت تصاعدی افزایش یافته است و اکنون 40 تا 45 درصد از سرطانهای بیضه را تشکیل میدهد.
- غیر سمینوما: بخش دیگر سرطان سلول ژرمینال را تشکیل میدهد و شامل تراتوم، کارسینوما جنینی، کوریوکارسینوما و تومورهای کیسه زرده (در پسران جوان شایع میباشد) است.
انواع کمتری از سرطان بیضه شامل موارد زیر هستند:
- تومورهای سلول لیدیگ که حدود یک تا سه درصد موارد را تشکیل میدهند.
- تومورهای سلول سرتولی که کمتر از یک درصد موارد را تشکیل میدهند.
تشخیص سرطان بیضه
برای تشخیص سرطان بیضه راه های مختلفی وجود دارد از جمله:
- تست خون
در این روش مارکرهای سرطانی مانند آلفا فیتوپروتئین، گونادوتروپین جفتی انسانی و لاکتات دهیدروژناز چک میشود. هر چند ممکن است با وجود سرطان، آزمایش خون طبیعی باشد.
- سونوگرافی بیضه
سونوگرافی بیضه میتواند وجود یک تومور و اندازه ی آن را مشخص کند. سونوگرافی بهترین ابزار تصویر برداری برای تشخیص سرطان بیضه میباشد. در واقع وجود هرگونه توده هیپواكو در بیضه مساوی با وجود سرطان بیضه است مگر آنكه خلافش ثابت شود.
- نمونه برداری بیضه ای
نمونه ای کوچک از بافت بیضه تهیه کرده و آن را با میکروسکوپ مشاهده میکنند تا تشخیص دهند توده بدخیم (سرطانی) است یا خوش خیم (غیر سرطانی).
درمان سرطان بیضه
انتخاب روش درمانی برای سرطانبیضه بهموارد متعددی بستگی دارد. اینموارد شامل نوع و درجه سرطان، وضعیت کلی سلامتی و انتخاب بیمار بستگی دارد.
- جراحی برای برداشتن بیضه: ایندرمان یک درمان اولیه برایهمه انواع و سطوح سرطان بیضه است. برای خارج کردن بیضه، جراح شکافی را در کشاله ران ایجاد میکند و کل بیضه را از این طریق خارج میکند. در صورت صلاحدید یک پروتز بهشکل یک بیضه پراز سالین بهجای بیضه خارج شده قرار داده میشود. در مواردی که سرطان بیضه در مراحل اولیه خود باشد، جراحی خارج کردن بیضه تنها درمان مورد نیاز خواهد بود.
- درمان برای خارج کردن گرههای لنفی اطراف: برای انجام این جراحی شکافی در شکم ایجاد میشود. جراح مراقب استکه آسیبی به اعصاب واقع در اطراف گرههای لنفی وارد نکند؛ اما با این همه در مواردی هم آسیب دیدن اعصاب غیر قابل اجتناب است. در صورت آسیب دیدن اعصاب ممکن است انزال دچار مشکل شود؛ ولی اینکار از نعوظ جلوگیری نمیکند. اگر جراحی تنها راه درمان سرطان بیضه باشد، پزشک بهبیمار توصیه میکند که بعد ازآن هم در فواصل زمانی متعدد برای بررسی اوضاع مراجعه کند. در این قرار ملاقاتها که در سالهای اول هر چند ماه یکبار انجام میشود و بعد از آن فاصلهی آنها زیادتر خواهد شد، فرد تحت آزمایش خون، سی تی اسکن و دیگر آزمایشها قرار میگیرد تا علائم و نشانههای بازگشت احتمالی سرطانبه دقت بررسی شود.
- رادیوتراپی (پرتو درمانی): در این روشاز ذرات با انرژی بالا مانند اشعه ایکس برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. در جریان پرتو درمانی فرد روی یک تخت قرار داده شده و یک دستگاه بزرگ اطراف او حرکت میکند و ذرات پر انرژیبه نقاط مخصوصی از بدن تابانده میشود. پرتو درمانی یک روش درمانی استکه گاهی در افراد مبتلابه تومور سمینوما استفاده میشود. حتی بعد از برداشتن بیضه هم پرتو درمانی توصیه میشود.
- شیمی درمانی: در شیمی درمانیاز داروها برای کشتن سلولهای سرطانی استفاده میشود. داروهای شیمی درمانی در سرتاسر بدن سلولهای سرطانی ناشی از تومور اصلی را از بین میبرند. گاهی شیمی درمانی تنها روش درمانی است و گاهی هم قبل یا بعد از عمل جراحی برداشتن گرههای لنفی پیشنهاد میشود.
سرطان پروستات ، دومین سرطان شایع در میان مردان جهان می باشد. شما میتوانید برای تشخیص و درمان سرطان پروستات به متخصص اورولوژی مراجعه نمایید.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
سرطان بیضه با چه عوارضی همراه است؟
تاریخ انتشار : 1402-03-29تاریخ بروز رسانی : 1402-04-10 -
انواع جراحی سرطان بیضه
تاریخ انتشار : 1401-09-29تاریخ بروز رسانی : 1401-10-10 -
اهمیت خود آزمایی بیضه در تشخیص و درمان زودهنگام سرطان بیضه
تاریخ انتشار : 1401-04-02تاریخ بروز رسانی : 1401-04-05 -
شیمی درمانی در مبتلایان به سرطان بیضه
تاریخ انتشار : 1401-09-14تاریخ بروز رسانی : 1401-09-26 -
انواع مشکلات و بیماری های بیضه چه مواردی هستند؟
تاریخ انتشار : 1401-02-20تاریخ بروز رسانی : 1401-02-21
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .