آیا سرطان پروستات با دفعات انزال ارتباط دارد؟
غده پروستات، گردو شکل و در بین مثانه و آلت تناسلی مردانه (penis) است. جایگاه پروستات در جلوی راستروده (rectum) است. اگر اندازه آن طبیعی باشد، آن را میتوان به دو لوب چپ و راست تقسیم کرد. پروستات ترشح مایعی را بر عهده دارد که وظیفهاش تغذیه و محافظت از اسپرمها است. رشد سلولهای پروستات، چه سالم و چه سرطانی، توسط تستسترون تحریک میشود. برخی از پزشکان معتقدند که انزال در مردان، از طریق خارج کردن مواد شیمیایی مضر موجود در منی، می تواند باعث مراقبت بیشتر از غده پروستات شود. این هم ممکن است که انزال در واقع هیچ ارتباطی با مراقبت از پروستات نداشته باشد. مردانی که به اندازه کافی انزال را تجربه می کنند و سبک زندگی سالمی دارند، به صورت کلی در شانس کمتری از ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند. تحقیقات نشان می دهد که احتمال ابتلا به این بیماری در مردانی که انزال بیشتری دارند، کمتر است.
بدخیمی یا سرطان پروستات ، دومین سرطان شایع در میان مردان جهان می باشد. با این وجود اگر این بیماری زود تشخیص داده شود (زمانی که هنوز محدود به غده پروستات است)، بهترین شانس برای درمان موفقیت آمیز را دارد. شما میتوانید برای تشخیص و درمان سرطان پروستات به متخصص اورولوژی مراجعه نمایید.
علت سرطان پروستات
بر اساس گفته webMD، علل سرطان پروستات به طور دقیق نامشخص است؛ اما پزشکان میدانند که سرطان هنگامی آغاز میشود که برخی از سلولهای پروستات از حالت طبیعی خارج میشوند. این اختلال احتمالاً بر اثر جهش در DNA برخی سلولها و در نتیجه آن رشد و تقسیم سریعتر آنها شروع میشود و سپس با مرگ سلولهای طبیعی و تجمع سلولهای غیرطبیعی نامیرا تودهای تشکیل میشود که به آن تومور میگوییم. این سلولهای تومورال میتوانند تا حدی رشد کنند که به بافتهای اطراف تهاجم پیدا کنند. همچنین برخی از این سلولها ممکن است جدا شده و به سایر نقاط بدن رفته و باعث متاستاز سرطان شوند.
علائم سرطان پروستات
متأسفانه سرطان پروستات علائم زودرسی ندارد که به وسیله آنها بتوانیم به سرطان پروستات مشکوک شویم و در مراحل اولیه، آن را تشخیص دهیم. اطراف تودهی سرطانی هیچ عضو حساسی از بدن وجود ندارد که با بزرگ شدن تودهی سرطانی به آن فشار بیاید و مثلاً باعث درد شود، به همین دلیل ممکن است بیماری حتی سالها بدون علامت باقی بماند. از این رو چکاپ منظم مردان بالای ۴۵ سال با آزمایش خون یا شاید معاینه برای تشخیص زودهنگام بیماری از اهمیت خاصی برخوردار است. سرطان پروستات یکی از شایعترین سرطانها در مردان بهشمار میآید. در برخی از بیماران ممکن است سرطان پروستات با علائم زیر همراه باشد. در صورت مشاهده آنها بهتر است به پزشک مراجعه کنیم:
- تکرر ادرار ، به خصوص در شب
- سختی آغاز یا قطع دفع ادرار
- جریان ضعیف یا قطره قطره ادرار
- دفع دردناک یا سوزناک ادرار
- انزال دردناک
- وجود خون در ادرار یا خون در مایع منی
- احساس فشار یا درد در مقعد
- درد یا سفتی در پایین کمر، لگن یا ران
نکته مهمی که باید به آن توجه شود این است که داشتن علائم ادراری پروستات لزوماً به معنی ابتلا به سرطان پروستات نیست. التهاب پروستات و بزرگی خوشخیم پروستات، بیماریهای بسیار شایعی در مردان هستند که همین علائم را دارند.
عوامل خطر سرطان پروستات
عوامل خطر ایجاد سرطان پروستات هستند که احتمال ابتلا به این سرطان را افزایش میدهند:
- سن: با افزایش سن احتمال ابتلا به سرطان افزایش مییابد. با افزایش سن بیش از ۵۰ احتمال سرطان پروستات به میزان قابلتوجهی افزایش مییابد.
- نژاد: دیده شده است که به دلایل نامشخص احتمال ابتلا به این بیماری در مردان سیاهپوست بیش از سایر مردان است؛ بنابراین نژاد از دلایل ابتلا به سرطان پروستات است.
- سابقه خانوادگی: اگر در خانواده مردی مبتلا به سرطان پروستات شود، خطر ابتلا در سایر مردان خانواده افزایش مییابد. همچنین سابقه خانوادگی وجود ژنهایی که احتمال سرطان سینه را افزایش میدهند (BRCA1 یا BRCA2) یا سابقه خانوادگی نزدیک سرطان سینه، احتمال ابتلا به سرطان پروستات را افزایش میدهد.
- رژیم غذایی: با وجودیکه علت این ارتباط نامشخص است دیده شدهاست که سرطان در کشورهایی که مصرف گوشت و لبنیات پرچرب بالاست بیشتر دیده میشود. همچنین رژیم غذایی که میوه و سبزیجات کمی داشته باشد خطر ابتلا را افزایش میدهد.
- چاقی: مردان چاقی که سرطان پروستات در آنها تشخیص داده میشود با احتمال بیشتری دچار انواع پیشرفته هستند که به درمان به سختی پاسخ میدهند.
- برخی عوامل از جمله سیگار کشیدن، التهاب پروستات، بیماریهای منتقله از راه جنسی، وازکتومی و مواجهه با برخی مواد شیمیایی، نیز به عنوان عوامل خطر ابتلا به سرطان مطرح هستند؛ اما هنوز تأثیر آنها به طور دقیق مشخص نشدهاست.
انواع سرطان پروستات
سرطان پروستات خوش خیم
با افزایش سن، غده پروستات شروع به بزرگ شدن می کند که به آن هیپر پلازی خوش خیم پروستات یا bph می گویند و باعث تغییرات بدخیمی در سلولهای غده پروستات می شود که به آن سرطان پروستات گفته می شود بنابراین هیچ گونه سرطان خوش خیم در پروستات وجود ندارد.
سرطان پروستات بدخیم
دو نوع سرطان بدخیم پروستات وجود دارد: سرطان بدخیم نوع اول اگر چه در آزمایش psa بسیار بالا می باشد و سرطان بیشتر غده پروستات را گرفتار کرده و سلول ها بسیار بدخیم هستند؛ ولی هنوز سرطان محدود به پروستات است و از پروستات خارج نشده و با درمان جراحی یا رادیوتراپی طول عمر طبیعی خواهند داشت. نوع دوم سرطان بدخیم تر زمانی است که سرطان پیشرفته بوده و از غده پروستات خارج و غدد لنفاوی، کبد، ریه و استخوان ها را گرفتار می کند.
روش های تشخیص سرطان پروستات
غربالگری DRE
معاینه مقعدی پروستات تحت عنوان DRE شناخته میشود. این شیوه معاینه، منجر به تشخیص ناهنجاریهای (تودههای سفت و غده) احتمالی خواهد شد.
معاینهی دیجیتال مقعد
شایعترین راه برای معاینهی سلامت پروستات از طریق DRE انجام میشود. این فرایند نسبتاً سریع و ساده است. برای انجام این معاینه، باید در حالت ایستاده از کمر خم شوید یا به پهلو بخوابید و زانوها را به سمت قفسهی سینه داخل ببرید. پزشک با پوشیدن دستکش انگشت خود را چرب و به آرامی وارد مقعد میکند. با یک دست به پروستات فشار میآورد و با دست دیگر لگن را لمس میکند. این کار فقط چند لحظه طول میکشد. این معاینه دردی ندارد؛ اما احتمالاً حس ناخوشایندی به شما دست خواهد داد. اگر پروستات ملتهب باشد، احساس نیاز به دفع ادرار میکنید.
آزمایش پروستات (PSA)
پزشک اورولوژیست میتواند برای ارزیابی میزان PSA از شما خون بگیرد تا سرطان پروستات بررسی شود. در طی تست (PSA)، سطح آنتیژنی به همین نام مورد بررسی قرار میگیرد.
عوارض سرطان پروستات
سرطان پروستات میتواند مشکلات زیادی را برای بیمار ایجاد کند. برخی از این مشکلات و عوارض عبارتند از:
- سرطان پروستات در مراحل پیشرفته به اندامهای مجاور مانند مثانه سرایت میکند. همچنین ممکن است از طریق جریان خون یا سیستم لنفاوی به استخوان و سایر اندامها منتقل شود. زمانی که سرطان به استخوان میرسد، میتواند باعث درد و شکستگی در استخوانها شود. زمانی که سرطان به این مرحله رسیده است، با روشهایی میتوان آن را کنترل کرد؛ اما درمان آن بعید است.
- از عوارض مشترک سرطان پروستات و درمان آن بیاختیاری در ادرار است. درمان بیاختیاری ادرار به عوامل مختلفی مانند نوع سرطان، شدت آن و احتمال بهبود آن در طول زمان بستگی دارد. برای درمان این عارضه پزشک میتواند از دارو، کاتتر یا جراحی استفاده کند.
- اختلال در نعوظ از عوارض این بیماری و درمان آن است. داروها و دستگاههای مخصوصی برای درمان این مشکل وجود دارد.
- اختلال نعوظ عارضه بسیار شایع اغلب درمانهای سرطان پروستات است. در برخی از مردان، مخصوصاً مردان زیر سن ۷۰ سال، ممکن است بهبود آن طی دو سال پس از جراحی دیده شود. همچنین استفاده از درمانهای رایج این بیماری از جمله بسیاری از ابزارهایی که مخصوص مردانی با این مشکل هستند، میتواند باعث بهبودی شود.
درمانهای سرطان پروستات
- درمان سرطان پروستات با جراحی رادیکال پروستاتکتومی عمل باز
سال های زیادی است که از این روش برای درمان مردانی که سرطان پروستات در آنها محدود به پروستات است، مورد استفاده قرار می گیرد. طول عمر در این نوع عمل جراحی 95 درصد است و با اشعه درمانی طول عمر 85 درصد می باشد.
- درمان سرطان پروستات با جراحی رادیکال پروستاتکتومی با روش لاپاراسکوپی
درمان با اشعه که به دو صورت انجام می شود. 1- اشعه درمانی از طریق پوست و تاباندن اشعه به پروستات 2- گذاشتن مواد رادیواکتیو در پروستات که براکی تراپی نامیده میشود.
- درمان سرطان پروستات با هورمون تراپی
هورمون تراپی برای بیمارانی انجام میشود که سرطان از پروستات خارج شده باشد.
- درمان سرطان پروستات با شیمی درمانی
شیمی درمانی برای بیمارانی انجام میشود که سرطان از پروستات خارج شده باشد.
اورولوژی یک تخصص در جراحی است که کار درمان بیماری های مربوط به دستگاه ادراری زن و مرد و اندام تناسلی مردان و مشکلات جنسی آقایان را برعهده دارد. همشهریان محترم! اگر به این دسته از بیماری ها و مشکلات مبتلا هستید به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
سرطان پروستات با چه عوارضی همراه است؟
تاریخ انتشار : 1402-04-07تاریخ بروز رسانی : 1402-04-19 -
تاثیر سرطان پروستات بر روابط جنسی
تاریخ انتشار : 1402-04-22تاریخ بروز رسانی : 1402-05-07 -
آیا بزرگی خوش خیم پروستات می تواند به سرطان تبدیل شود؟
تاریخ انتشار : 1402-02-27تاریخ بروز رسانی : 1402-04-22 -
بهترین روشهای درمان سرطان پروستات لوکالیزه
تاریخ انتشار : 1401-07-22تاریخ بروز رسانی : 1401-07-25
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .