چه عمل هایی در بیماریهای کلیه و مجاری ادراری (اورولوژی) با لاپاراسکوپی انجام می شود؟
درصورتیکه با علائمی از مشکلات دستگاه تناسلی، مشکلات کلیه یا مشکلات مجاری ادراری یا مشکلات گوارشی مواجه شوید که نیاز به جراحی داشته باشند، معمولاً اولین نظر پزشک به جراحی لاپاراسکوپی است؛ زیرا عوارض و خطرات بسیار کمی دارد. در حین جراحی لاپاراسکوپی (laparoscopy) که به آن جراحی سوراخ کلید یا جراحی با حداقل تهاجم نیز گفته میشود، نیازی به ایجاد برشهای بزرگ مانند آنچه که در انواع جراحی باز اتفاق میافتد نیست؛ زیرا جراح از ابزاری به نام لاپاراسکوپ استفاده میکند. این دستگاه یک لوله کوچک است که دارای منبع نور و دوربین با وضوح بالا است و از طریق یک برش در دیواره شکم وارد میشود و در حین حرکت تصاویر داخل شکم یا لگن را به مانیتور تلویزیون منتقل میکند. از مزایای این روش نوین جراحی میتوان به کاهش طول مدت بستری بیمار در بیمارستان بعد از جراحی، امکان بهبودی سریعتر بیمار، عوارض و درد و خونریزی کمتر بعد از عمل و کاهش وسعت جای زخم یا اسکار بر روی پوست بیمار اشاره کرد. به طور کلی، از این نوع جراحی کم تهاجم برای تشخیص یا درمان بیماریهای بیشماری استفاده میشود. اگرچه به کمک انواع تصویربرداری امکان مشاهده مشکلات و بیماریهای شکمی و لگنی وجود دارد؛ اما اگر این آزمایشات اطلاعات کافی را برای تشخیص پزشک فراهم نکند، انجام لاپاراسکوپی تشخیصی ضرورت پیدا میکند.
اورولوژی یک تخصص در جراحی است که کار درمان بیماری های مربوط به دستگاه ادراری زن و مرد و اندام تناسلی مردان و مشکلات جنسی آقایان را برعهده دارد. لازم به ذکر است؛ درمان برخی از بیماریهای مربوط به کلیه و مجاری اداری و تناسلی آقایان با جراحی مقدور است و لاپاراسکوپی روشی کمتر تهاجمی برای بسیاری از عمل ها در این حوزه محسوب می شود. همشهریان محترم! اگر به این دسته از بیماری ها و مشکلات مبتلا هستید به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.
مزایای لاپاراسکوپی
- این عمل از نظر زیبایی کمترین مشکل را به وجود می آورد؛ زیرا از طریق سوراخهای کوچک نیم یا یک سانتی متری وارد شکم می شویم و محل جراحی بسیار کوچک است.
- امکان چسبندگی بعد از عمل بسیار کمتر خواهد بود به علت اینکه داخل شکم دستکاری کمتری پیدا می کند و هوا به داخل شکم بدان صورت وارد نمی شود.
- بیمار بعد از استراحت کوتاه می تواند سریعتر به کار معمول روزانه خود برگردد؛ زیرا در این عمل درد و ناراحتی بیمار بسیار کمتر است.
کاربرد لاپاراسکوپی
در مورد این روش جراحی باید گفت به طور کلی جراحی لاپاراسکوپی برای مشکلاتی اعم از موارد زیر انجام می شود:
- حذف اندام های تولید مثل و یا ترمیم آنها در زنان مانند لوله های فالوپی و رحم
- بررسی و تشخیص منبع درد در شکم
- حذف و ترمیم برخی قسمت ها در اندام کلیه، مثانه، میزنای و حالب
- تشخیص منبع خون مردگی و محل خونریزی
- مشاهده اندام های داخل شکم با جراحی انکشافی
- حذف اندام های بیمار مانند آپاندیس، کیسه صفرا و …
- درمان یا حذف قسمت هایی از معده (دستگاه گوارش) یا روده بزرگ
- بررسی و تشخیص تومور در داخل شکم
- بررسی کبد و پانکراس جهت تشخیص تومورهای سرطانی
- کلیه ها از طریق لاپاراسکوپی کلیه
لاپاراسکوپی چگونه انجام می شود؟
لاپاراسکوپی معمولاً به صورت یک فرایند سرپایی و بدون نیاز به بستری انجام شده و بیمار در همان روز جراحی به خانه مرخص می شود. امکان دارد این فرایند در یک بیمارستان یا مرکز جراحی های سرپایی انجام شود. بیمار در حین انجام فرایند بیهوش بوده و دردی را احساس نخواهد کرد. پزشک یک خط وریدی در یکی از ورید های بیمار ایجاد کرده و به وسیله آن میزان مایعات بدن بیمار را حفظ می کند. متخصص بیهوشی با تزریق داروهایی خاص از طریق خط وریدی، بیمار را بیهوش می کند. در برخی موارد، به جای استفاده از بیهوشی عمومی از بی حسی موضعی استفاده می شود. داروی بی حسی موضعی ناحیه درمان را بی حس کرده تا بیمار با وجود هوشیار بودن دردی را احساس نکند. در حین فرایند، جراح در زیر ناف یک برش ایجاد کرده و لوله کوچکی به نام کانولا را به آن وارد می کند. این کانولا برای باد کردن شکم به وسیله گاز دی اکسید کربن استفاده می شود. گاز دی اکسید کربن در مشاهده واضح تر اندام ها به جراح کمک می کند. جراح پس از باد کردن شکم، لاپاراسکوپ را از طریق برش وارد می کند. دوربین متصل به لاپاراسکوپ تصویری را بر روی نمایشگر نشان داده و امکان مشاهده زنده اندام ها را فراهم می کند.
آمادگی جهت عمل لاپاراسکوپی
افراد باید مصرف هرگونه داروی تجویزی یا بدون نسخه خود را به اطلاع پزشک برسانند. پزشک نحوه مصرف آنها را قبل و بعد از فرایند برای بیمار توضیح خواهد داد. در صورتی که یک دارو توانایی تغییر دادن نتایج لاپاراسکوپی را داشته باشد، پزشک مقدار مصرف آن را تغییر خواهد داد. از جمله این داروها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- داروهای ضد انعقاد همچون رقیق کننده های خون
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) از جمله آسپرین (بافرین) یا ایبوپروفن (موترین، آدویل)
- دیگر داروهای مؤثر بر انعقاد خون
- گیاهان دارویی یا مکمل های غذایی
- ویتامین K
- همچنین در صورت بارداری یا تصور بر باردار بودن باید به پزشک خود اطلاع داده شود. این کار خطر آسیب به جنین در حال رشد را کاهش می دهد.
عملهای ارولوژی همراه با لاپاراسکوپی
- امروزه بیش از ۹۰ درصد عملهای جراحی ناحیه لگن و شکم با لاپاراسکوپی قابل انجام است که در اورولوژی شامل برداشتن کلیه های سرطانی و برداشتن کلیه هایی که خاموش هستند.
- رفع محل تنگی حالب و کلیه ها که یکی از شایعترین ناهنجاریهای در کلیه ها می باشند.
- خارج کردن سنگهای بزرگ حالب
- کاشتن مجدد حالبها به مثانه
- برداشتن غده سرطانی پروستات
- عمل جراحی واریکوسل که شایعترین علت ناباروری مردان است.
- کیستهای بزرگ کلیه
- عمل جراحی RPLND که برای درمان سرطان بیضه انجام می شود.
عوارض لاپاراسکوپی
شایعترین خطرات مرتبط با لاپاراسکوپی، خونریزی، عفونت و آسیب به اندام های شکمی است. اگرچه این موارد به ندرت اتفاق می افتند. پس از عمل، لازم است وجود هرگونه علائم عفونت بررسی شود. در صورت تجربه موارد زیر باید با پزشک تماس گرفته شود:
- تب یا لرز
- درد شکمی که با گذشت زمان شدیدتر می شود.
- قرمزی، تورم، خونریزی در محل برش ها
- حالت تهوع یا استفراغ مداوم
- تنگی نفس
- ناتوانی در ادرار
- سرگیجه
- ریسک اندکی وجود دارد که اندام های مورد معاینه طی لاپاراسکوپی، آسیب ببینند. در صورت سوراخ شدن یک اندام، ممکن است خون و مایعات دیگر نیز به داخل بدن نشت کند
برخی از بدخیمی یا سرطان های مثانه پس از درمان، که ممکن است جراحی سرطان مثانه باشد یا شیمی درمانی و ... مجددا عود میکنند. این حالت از جمله در سرطانهایی با رشد سریع و غیرتهاجمی بیشتر مشاهده میشود. این مسئله بر اهمیت تشخیص درست نوع سرطان و روش درمانی استفادهشده تاکید میکند. همچنین باید به این مسئله نیز توجه داشت که تشخیص سرطان و بدخیمیهای مثانه در مراحل اولیهی خود تاثیر بسیار مهمی در احتمال موفقیت روشهای درمان سرطان مثانه خواهد داشت. اگر با علائم بدخیمی مثانه مواجه شدید؛ میتوانید به ارولوژیست مراجعه نمایید تا با تشخیص به موقع بیماری شما، ریسک احتمالی مواجهه با عوارض سخت را به حداقل ممکن کاهش دهند.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
افتادگی مثانه یا سیستوسل چیست؟
تاریخ انتشار : 1400-12-10تاریخ بروز رسانی : 1400-12-19 -
نکاتی برای بهبود سلامت کلی دستگاه ادرار
تاریخ انتشار : 1400-12-20تاریخ بروز رسانی : 1400-12-25 -
علت بی اختیاری ادرار در زنان
تاریخ انتشار : 1401-03-26تاریخ بروز رسانی : 1401-03-28 -
مراقبت قبل و بعد از سیستوسکوپی
تاریخ انتشار : 1401-09-18تاریخ بروز رسانی : 1401-09-28 -
علل و درمان سوزش ادرار در زنان
تاریخ انتشار : 1401-02-03تاریخ بروز رسانی : 1401-02-04
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .