کیست پروستات چیست؟
کیست پروستات یک بیماری نادر پروستات است. از آنجایی که این عارضه اغلب بدون علامت است، نحوه مدیریت و درمان قطعی آن تا به حال شناسایی نشده است.
کیست های بافت پروستات در مردان بسیار شایع هستند و اکثرا به طور تصادفی در طول سونوگرافی تشخیص داده می شوند، اما گاهی اوقات با بروزعلائم مرتبط به دستگاه ادراری تحتانی، ناباروری یا بروز اختلالات نئوپلاستیک (نوعی رشد غیر طبیعی و بیش از حد بافت ) نیز شناسایی می شود.
اورولوژی یک تخصص در جراحی است که کار درمان بیماری های مربوط به دستگاه ادراری زن و مرد و اندام تناسلی مردان و مشکلات جنسی و ناباروری آقایان را برعهده دارد. همشهریان محترم! اگر به این دسته از بیماری ها و مشکلات مبتلا هستید به متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.
انواع کیست های پروستات
کیست های غده پروستات را می توان به 6 دسته کلی طبقه بندی کرد :
1) کیست های داخلی جدا شده
2) کیست های مجرای انزال
3) کیست های ساده یا چندگانه پارانشیم (در سرطان، پارانشیم همان یاختههای جهشیافته از یک ریشه و مبدأ را شامل میگردد)
4) کیست های عفونی یا هموراژیک پیچیده،
5) تومورها
6) کیست های ثانویه بیماری انگلی
علایم کیست پروستات
کیست های پروستات عموماً بدون علامت هستند و نیازی به درمان ندارند. موارد علامت دار را می توان با آسپیراسیون ترانس رکتال، برش از طریق مجرای ادراریا از بین بردن سقف مدیریت و درمان کرد.
قبلا تصور می شد کیست پروستات کیست مجرای مولر است که از طریق سرکوب مجرای انزالی باعث ناباروری در مردان می شود. تحقیقات اخیر نشان می دهد که همه ضایعات کیستیک در خط میانی پروستات واقع شده اند و منشا آنها در واقع باقی مانده مجرای مولر است.
برخی موارد فقط کیست ساده پروستات هستند. این کیست در خط وسط پروستات، بسته به اینکه آیا خروجی به مجرای ادرار وجود دارد یا خیر، به عنوان کیست اوتریکولار پروستات نامیده می شود.
بسیاری از انواع کیست های پروستات بدون علامت هستند یا علائم غیر اختصاصی مانند درد ناحیه بین مقعد و اندام تناسلی، وجود خون در مایع منی و انزال دردناک دارند. یکی از مهم ترین و جدی ترین پیامدهای ناشی از سرکوب ضایعه کیستیک، ناباروری مردان است. تجزیه و تحلیل مایع منی این بیماران، اغلب کاهش حجم مایع منی و سطح pH پایین، کاهش میزان فروکتوز منی ، کاهش تعداد اسپرم در مایع منی و حتی آزواسپرمی (میزان اسپرم صفر در مایع منی) را نشان داد.
درمان کیست پروستات چیست؟
درمان کیست های پروستات هنوز بحث برانگیز است. برخی از محققان ادعا کردند که درمان فقط باید بر روی بیماران علامت دار یا نابارور انجام شود زیرا تقریباً 60٪ از موارد مبتلا به ای عارضه هیچ علائم مرتبط با کیست یا اختلال در باروری را تجربه نکردند.
در بیمارانی که علائم اورولوژیکی دارند، تشخیص کیستهای خط میانی نیاز به یک معاینه متمرکز دارد، زیرا میتوانند یک تغییر طبیعی کیست باشد که نیاز به درمان ندارد و یا در واقع علت اصلی یک بیماری با عوارض خرناک و جدی باشند.
در بیماران علامت دار با کیست پروستات خط وسط، انتظار می رود فناوری لیزر هولمیوم که برای شکستن سنگ های مجاری ادراری استفاده می شود، به عنوان یک روش کم تهاجمی که امکان استفاده از ابزار آندوسکوپی با Fr پایین تر را فراهم می کند، برجسته تر شود . همچنین استفاده از لیزر YAG یک روش درمانی استاندارد در درمان کیست پروستات علامت دار است.
کیست پروستات علامت داری که با علائم انسدادی دستگاه ادراری تحتانی (LUTS) ظاهر شود، در مردان نادر است.در واقع این کیست ها احتمال بیشتری دارد که خروجی مثانه را مسدود کنند.
کیست ممکن است در صورت عفونی شدن علامت دار شود و همچنین به محلی برای ایجاد عفونت مزمن یا عود کننده دستگاه ادراری تبدیل شود.
در برخی موارد ممکن است ایجاد ارتباط مستقیم بین وجود کیست پروستات و علائم بالینی بیمار نسبتاً آسان باشد. اگرچه تشخیص کیست پروستات خط وسط را می توان با نمونه برداری از پروستات به صورت نسبتا قطعی انجام داد، اما پیامدهای عملکردی کیست پروستات خط وسط را نمی توان به تنهایی توسط نمونه برداری تعیین کرد. بنابراین، در بیماران مبتلا به علائم اورولوژیک، تشخیص کیستهای خط میانی نیاز به یک معاینه متمرکز دارد تا مشخص شود آیا کیستها یک نوع طبیعی هستند یا منجر به ظهور علائم خواهند شد.
کیست پروستات و سرطان
کیست هایی که در بیماران مبتلا به سرطان پروستات ایجاد می شوند، نوعی کیست اکتسابی هستند. در سرطان پروستات، کیست های ثانویه هستند که در اثر خونریزی بافت درون سرطانی یا تجمع بافت های مرده سرطانی ایجاد می شوند،و یا اینکه کیست های اولیه مرتبط با سرطان هستند که از ابتدای شروع سرطان وجود داشته اند.لازم به ذکر است اکثر کیست هایی که در بیماران مبتلا به سرطان پروستات تشکیل می شوند کیست های ثانویه هستند .
بدخیمی آلت تناسلی، سرطان نادری است که بیشتر در ناحیهی پوست آلت تناسلی و پوست ختنهگاه (پوستی که سر آلت تناسلی را میپوشاند و در زمان ختنهشدن جدا میشود) مشاهده میشود. در صورتی که سرطان آلت تناسلی زودتر تشخیص دادهشود، شانس خوبی برای موفقیت روش درمانی وجود دارد. در صورت تاخیر در تشخیص، بیماری پیشرفت کرده و وضعیت فرد نیز بدتر میشود. درمان سرطانهای پیشرفتهتر ممکن است با احتمال کمتری موفقیتآمیز بوده و بیماری نیز ناهنجارتر باشد. تشخیص و درمان این بیماری در اصفهان توسط دکتر امیر بهنام فر فلوشیپ جراحی سرطان های دستگاه ادراری و تناسلی انجام میشود.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
علت ایجاد اسپرماتوسل چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-01-09تاریخ بروز رسانی : 1401-01-11 -
مراقبت قبل و بعد از سیستوسکوپی
تاریخ انتشار : 1401-09-18تاریخ بروز رسانی : 1401-09-28
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .