با مثانه بیش فعال چه کنیم؟
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / مشکلات ادراری / مثانه بیش فعال چیست و روش درمان آن چگونه است؟

مثانه بیش فعال چیست و روش درمان آن چگونه است؟

مثانه بیش فعال که OAB نیز نامیده می‌شود، باعث دفع مکرر و ناگهانی ادرار شده که ممکن است کنترل آن دشوار باشد. ممکن است احساس کنید که در طول روز و شب بارها نیاز به دفع ادرار دارید و همچنین ممکن است از دست دادن غیرعمدی ادرار (بی‌اختیاری فوریتی) را تجربه کنید.
اگر مثانه بیش‌فعال دارید، ممکن است احساس خجالت کنید، خود را منزوی کرده یا زندگی کاری و اجتماعی خود را محدود کنید. خبر خوب این است که یک ارزیابی کوتاه می‌تواند تعیین کند که آیا علت خاصی برای علائم مثانه بیش‌فعال شما وجود دارد یا خیر. شما ممکن است بتوانید علائم مثانه بیش‌فعال را با استراتژی‌های رفتاری ساده، مانند تغییرات رژیم غذایی، دفع ادرار به موقع و تکنیک‌های نگه داشتن مثانه با استفاده از عضلات کف لگن مدیریت کنید. اگر این تلاش‌های اولیه به اندازه کافی به علائم مثانه بیش‌فعال شما کمک نکرد، درمان‌های دیگری در دسترس هستند.

اورولوژی یک تخصص در جراحی است که کار درمان بیماری های مربوط به دستگاه ادراری زن و مرد (مانند مثانه بیش فعال) و اندام تناسلی مرد را برعهده دارد. همشهریان محترم! اگر به این دسته از بیماری ها مبتلا هستید با متخصص اورولوژی در اصفهان مراجعه نمایید.

علائم مثانه بیش‌فعال:

اگر مثانه بیش‌فعال دارید، ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:

دلایل مثانه بیش‌فعال:

مثانه بیش‌فعال به این دلیل رخ می‌دهد که ماهیچه‌های مثانه به طور غیرارادی شروع به انقباض می‌کنند حتی زمانی که حجم ادرار در مثانه شما کم است. این انقباضات غیرارادی نیاز فوری به دفع ادرار ایجاد می‌کند.
شرایط متعددی ممکن است به علائم و نشانه‌های مثانه بیش‌فعال کمک کنند، از جمله:

مثانه بیش فعال

عوامل دیگری که ممکن است با علائم شما مرتبط باشد عبارتند از:

عوامل خطرساز مثانه بیش‌فعال:

  1. با افزایش سن، در معرض خطر ابتلا به مثانه بیش‌فعال هستید. همچنین در معرض خطر ابتلا به بیماری‌ها و اختلالاتی مانند بزرگ شدن پروستات و دیابت هستید که می‌تواند به سایر مشکلات مربوط به عملکرد مثانه کمک کند.
  2. بسیاری از افراد مبتلا به زوال شناختی، به عنوان مثال، کسانی که سکته مغزی کرده‌اند یا بیماری آلزایمر دارند، دچار مثانه بیش‌فعال می‌شوند. بی‌اختیاری ناشی از موقعیت‌هایی مانند این را می‌توان با برنامه‌های مایعات، دفع ادرار به موقع و تحریک‌شده، لباس‌های جاذب و برنامه‌های روده مدیریت کرد.
  3. برخی از افراد مبتلا به مثانه بیش‌فعال نیز مشکلات کنترل روده دارند.

عوارض مثانه بیش‌فعال:

هر نوع بی‌اختیاری می‌تواند بر کیفیت کلی زندگی شما تاثیر بگذارد. اگر علائم مثانه بیش‌فعال شما باعث اختلال در زندگی شما شود، ممکن است موارد زیر را نیز داشته باشید:

در برخی موارد، درمان این شرایط مرتبط ممکن است به علائم ادراری شما کمک کند.

تشخیص مثانه بیش‌فعال:

اگر میل غیرطبیعی برای ادرار کردن دارید، پزشک شما را بررسی می‌کند تا مطمئن شود که عفونت یا خون در ادرار شما وجود ندارد. پزشک شما همچنین ممکن است بخواهد هنگام ادرار کردن، مطمئن شود که مثانه خود را به طور کامل تخلیه می‌کنید.
پزشک شما به دنبال سرنخ‌هایی می‌گردد که ممکن است فاکتورهای کمک‌کننده را نیز نشان دهند که احتمالا شامل موارد زیر خواهد بود:

درمان مثانه بیش‌فعال:

ترکیبی از استراتژی‌های درمانی ممکن است بهترین رویکرد برای تسکین علائم مثانه بیش‌فعال باشد.

درمان‌های رفتاری:

مداخلات رفتاری اولین انتخاب برای کمک به مدیریت مثانه بیش‌فعال است. آن‌ها اغلب موثر هستند و هیچ عارضه جانبی ندارند. مداخلات رفتاری ممکن است شامل موارد زیر باشد:

داروها:

پس از یائسگی، استروژن درمانی واژینال می‌تواند به تقویت عضلات و بافت‌های مجرای ادرار و ناحیه واژن کمک کند. استروژن واژینال به شکل کرم، شیاف، قرص یا حلقه وجود دارد و می‌تواند به طور قابل توجهی علائم مثانه بیش‌فعال را بهبود بخشد.
داروهایی که مثانه را شل می‌کنند می‌توانند برای تسکین علائم مثانه بیش‌فعال و کاهش دوره‌های بی‌اختیاری فوری مفید باشند. این داروها عبارتند از:

عوارض جانبی رایج اکثر این داروها شامل خشکی چشم و خشکی دهان است اما نوشیدن آب برای رفع تشنگی می‌تواند علائم مثانه بیش‌فعال را تشدید کند. یبوست یکی دیگر از عوارض جانبی بالقوه این داروهاست که می‌تواند علائم مثانه شما را تشدید کند.

تزریق مثانه:

بوتاکس پروتئینی از باکتری‌هایی است که باعث بیماری بوتولیسم می‌شود. این پروتئین که در دوزهای کوچک مستقیما به بافت‌های مثانه تزریق می‌شود، ماهیچه‌ها را شل می‌کند. مطالعات نشان می‌دهد که ممکن است برای بی‌اختیاری شدید فوری مفید باشد. اثرات موقت معمولا شش ماه یا بیشتر طول می‌کشد اما تکرار تزریق ضروری است. عوارض جانبی این تزریق‌ها شامل عفونت ادراری و احتباس ادراری است.

تحریک اعصاب:

تنظیم تکانه‌های عصبی به مثانه می‌تواند علائم مثانه بیش‌فعال را بهبود بخشد.در یکی از روش‌ها از سیم نازکی استفاده می‌شود که نزدیک به اعصاب خاجی قرار می‌گیرد که سیگنال‌ها را به مثانه شما منتقل می‌کنند، جایی که از نزدیک استخوان دنبالچه شما عبور می‌کنند.این روش کم‌تهاجمی اغلب با آزمایش یک سیم موقت در زیر پوست در قسمت پایین کمر شما انجام می‌شود. گاهی اوقات ممکن است به عنوان یک روش پیشرفته انجام شود که در آن الکترود دائمی کاشته می‌شود و آزمایش طولانی‌تری انجام می‌شود. سپس پزشک شما از یک دستگاه دستی متصل به سیم برای رساندن تکانه‌های الکتریکی به مثانه استفاده می‌کند، مشابه کاری که ضربان‌ساز برای قلب انجام می‌دهد. اگر به علائم شما کمک کند، یک ژنراتور پالس دائمی با باتری کار می‌شود تا به تنظیم ریتم عصبی کمک کند.

تحریک عصب تیبیال از راه پوست (PTNS):

در این روش از سوزن نازکی استفاده می‌شود که از طریق پوست نزدیک مچ پا قرار می‌گیرد تا تحریک الکتریکی را از یک عصب در ساق پا (عصب تیبیال) به ستون فقرات ارسال کند، جایی که به اعصاب کنترل‌کننده مثانه متصل می‌شود. درمان‌های PTNS یک بار در هفته به مدت 12 هفته برای کمک به درمان علائم مثانه بیش‌فعال ارائه می‌شود. شما احتمالاً هر سه تا چهار هفته یکبار به درمان‌های نگهدارنده نیاز خواهید داشت تا علائم را تحت کنترل داشته باشید.

عمل جراحي:

جراحی برای درمان مثانه بیش‌فعال برای افرادی که علائم شدید دارند و به درمان‌های دیگر پاسخ نمی‌دهند، اختصاص دارد. هدف، بهبود توانایی مثانه برای ذخیره ادرار و کاهش فشار در مثانه است. با این حال، این روش‌ها به تسکین درد مثانه کمکی نمی‌کنند. این روش‌ها عبارتند از:

بدخیمی یا سرطان پروستات ، دومین سرطان شایع در میان مردان جهان می باشد. با این وجود اگر این بیماری زود تشخیص داده شود (زمانی که هنوز محدود به غده پروستات است)، بهترین شانس برای درمان موفقیت آمیز را دارد. شما می‌توانید برای تشخیص و درمان سرطان پروستات به متخصص اورولوژی مراجعه نمایید.




درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
ادرار در کجا جمع می شود؟ادرار در کجا جمع می شود؟

بدن موجود زنده برای تولید انرژی و انجام فعالیت های روزانه، فرایندهای مختلفی انجام می دهد. این فرایندها منجر به ایجاد موادی می شوند که در بدن قابل استف ... ادامه مطلب

عدم نعوظ در مردان چه عللی دارد؟عدم نعوظ در مردان چه عللی دارد؟

نعوظ، سفت شدن، بزرگ شدن و متورم شدن آلت تناسلی مردانه است و زمانی رخ می دهد که به دلیل مجموعه ای از فرایندهای پیچیده بافت اسفنج مانند درون آلت پر از خ ... ادامه مطلب

چند راه درمانی برای تقویت اسپرم ضعیفچند راه درمانی برای تقویت اسپرم ضعیف

پایین بودن تعداد اسپرم می‌ تواند قدرت باروری طبیعی مرد را با مشکل رو به‌ رو کند. مشکلات مربوط به اسپرم از جمله پایین بودن تعداد اسپرم و مشکلات مربوط به کیفیت اسپرم، بسیار شایع هستند. راه‌ های درمانی زیادی برای افزایش اسپرم وجود دارد که در ادامه بیان میگردد. ... ادامه مطلب

برای درمان سنگ کلیه چه کنیم؟برای درمان سنگ کلیه چه کنیم؟

بیشتر سنگ‌ های کلیه بدون درمان خود به‌ خود از بین می‌ روند. با این‌ حال ممکن است برای شکستن یا دفع سنگ هایی که از بین نمی روند، به روش تهاجمی‌ تر نیاز ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین