علائم سرطان مثانه در زنان
سرطان مثانه زمانی ایجاد میشود که سلولهای پوشاننده مثانه سالم شروع به تغییر و رشد خارج از کنترل میکنند و تومور تشکیل میدهند.مثانه اندامی بادکنکی شکل زیر شکم در نزدیکی لگن است. ادرار از کلیهها جریان یافته و در مثانه ذخیره میشود تا زمانی که ادرار از بدن خارج شود.
برای مدتی طولانی، گمان رایج در مورد سرطان مثانه این بود که فقط مردان مسن به آن مبتلا میشوند. اما سرطان مثانه در زنان نیز شایع است. در حالی که این بیماری بیشتر در مردان رخ میدهد، تحقیقات نشان میدهد که زنان بیشتر از مردان با تومورهای پیشرفته تر در مطب پزشک حاضر میشوند و تقریباً در هر مرحله از بیماری نتیجه بدتری دارند.
این به این دلیل است که زنان ممکن است علائم اولیه بیماری را تشخیص ندهند. وجود خون در ادرار یکی از علائم اولیه سرطان مثانه و سادهترین علامت سرطان مثانه است که برای زنان نادیده گرفته میشود، عمدتاً به این دلیل که معمولاً هیچ دردی ندارد و میتواند چندین هفته یا چند ماه بین هر دوره پریودی رخ دهد. زنان اغلب این علامت را نادیده میگیرند، زیرا معتقدند که با پریود یا یائسگی آنها مرتبط است.
برخی از بدخیمی یا سرطان های مثانه پس از درمان، که ممکن است جراحی سرطان مثانه باشد یا شیمی درمانی و ... مجددا عود میکنند. این حالت از جمله در سرطانهایی با رشد سریع و غیرتهاجمی بیشتر مشاهده میشود. این مسئله بر اهمیت تشخیص درست نوع سرطان و روش درمانی استفادهشده تاکید میکند. همچنین باید به این مسئله نیز توجه داشت که تشخیص سرطان و بدخیمیهای مثانه در مراحل اولیهی خود تاثیر بسیار مهمی در احتمال موفقیت روشهای درمان سرطان مثانه خواهد داشت. اگر با علائم بدخیمی مثانه مواجه شدید؛ میتوانید به ارولوژیست مراجعه نمایید تا با تشخیص به موقع بیماری شما، ریسک احتمالی مواجهه با عوارض سخت را به حداقل ممکن کاهش دهند.
آمار سرطان مثانه در زنان:
- حدود 90 درصد از افراد مبتلا به سرطان مثانه بالای 55 سال سن دارند.
- احتمال ابتلای زنان به سرطان مثانه یک در ۸۹ است.
- سرطان مثانه جزو 10 نوع سرطان شایع در زنان نیست.
انواع سرطان مثانه در زنان:
زنان ممکن است به یکی از چندین نوع سرطان مثانه مبتلا شوند. انواع آن عبارتند از:
کارسینوم اوروتلیال:
کارسینوم اوروتلیال که به عنوان کارسینوم سلول انتقالی نیز شناخته میشود، شکل بسیار شایع سرطان مثانه است. سرطانها از سلولهای اوروتلیال پوشاننده داخل مثانه شروع میشوند.سلولهای اروتلیال بهعلاوه سایر نواحی دستگاه ادراری مانند کلیه، مجرای ادرار و حالب را میپوشانند. در افراد مبتلا به سرطان مثانه در برخی موارد سلولهای سرطانی میتوانند در این نواحی نیز تومور ایجاد کنند. بنابراین تمام دستگاه ادراری باید از نظر وجود تومور بررسی شود.
کارسینوم سلول سنگفرشی:
حدود 1 تا 2 درصد موارد سرطان مثانه را سرطان سلول سنگفرشی تشکیل میدهند. وقتی سلولها را زیر میکروسکوپ میبینند، بسیار شبیه سلولهای صافی هستند که روی سطح پوست وجود دارد. تقریباً تمام کارسینومهای سلول سنگفرشی مثانه مهاجم هستند.
کارسینوم سلول کوچک:
کمتر از 1 درصد از انواع سرطانهای مثانه از نوع کارسینومای سلول کوچک هستند. اینها در سلولهای عصبی مانند شروع میشوند. اغلب به سرعت رشد میکنند و معمولاً برای درمان آنها به شیمی درمانی که برای کارسینوم سلول کوچک ریه استفاده میکنند، نیاز است.
آدنوکارسینوما:
تنها حدود 1 درصد از سرطانهای مثانه آدنوکارسینوما هستند. آدنوکارسینومها با سلولهای تشکیلدهنده غده سرطان روده بزرگ شباهت زیادی دارند. تقریباً تمام آدنوکارسینومهای مثانه تهاجمی هستند.
سارکوم:
سارکومها در سلولهای ماهیچهای مثانه شروع میشوند. پزشکان آنها را به طور مشابه با کارسینوم سلولی انتقالی درمان میکنند اما اگر به شیمی درمانی نیاز باشد، ممکن است از داروهای مختلفی استفاده شود.
عوامل خطرساز سرطان مثانه در زنان:
برخی عوامل خطر ابتلا به سرطان مثانه در زنان را افزایش میدهند که عبارتند از:
- سیگار کشیدن:
سیگار شایعترین عامل خطر سرطان مثانه است. احتمال ابتلا به سرطان مثانه در افراد سیگاری سه برابر بیشتر از افراد غیرسیگاری است. سیگار کشیدن عامل خطر در حدود نیمی از سرطانهای مثانه است.
- قرار گرفتن در معرض مواد در محل کار:
برخی از مواد شیمیایی محل کار با سرطان مثانه مرتبط هستند. مواد شیمیایی معروف به آمینهای معطر مانند بتا نفتیلامین و بنزیدین که گاهی در صنعت رنگسازی استفاده میشوند، میتوانند باعث سرطان مثانه شوند.کارگرانی که در زمینههای دیگر که از مواد شیمیایی آلی خاصی استفاده میکنند نیز میتوانند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان مثانه باشند. صنایعی که خطرات بیشتری را به همراه دارند، عبارتند از نساجی، چرم، محصولات رنگ و لاستیک و شرکتهای چاپ. سایر کارگرانی که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان مثانه هستند، شامل چاپگرها، نقاشان، آرایشگران به دلیل استفاده از رنگ مو هستند.
- نژاد و قومیت:
سفیدپوستان و قفقازیها تقریباً دو برابر بیشتر از اسپانیاییها و آمریکاییهای آفریقایی تبار در معرض ابتلا به سرطان مثانه هستند. سرخپوستان آمریکایی و آمریکاییهای آسیایی تبار کمتر به سرطان مثانه مبتلا میشوند. به طور کامل همه دلایل پشت این تفاوتها مشخص نشده است.
- مکملهای گیاهی خاص و داروها:
طبق گفته سازمان غذا و دارو، برخی از داروهای دیابت با خطر بالاتر سرطان مثانه مرتبط است. مکملهای گیاهی حاوی اسید آریستولوکیک نیز با خطر بالای سرطان مثانه و سایر سرطانهای ادراری مرتبط هستند.
- وجود آرسنیک در آب آشامیدنی:
نوشیدن آب حاوی آرسنیک با خطر بیشتر سرطان مثانه مرتبط است. با این حال، این نگرانی بزرگی در محل زندگی نیست. اکثر سیستمهای آب عمومی استانداردهای مربوط به مقدار کم آرسنیک را رعایت میکنند.
- سن:
خطر ابتلا به سرطان مثانه با افزایش سن افزایش مییابد. حدود 9 نفر از هر 10 نفر مبتلا به این سرطان بالای 55 سال سن دارند.
- ژنتیک و تاریخچه خانوادگی:
اگر اعضای خانواده شما مبتلا به سرطان مثانه هستند، احتمال ابتلای شما به آن بیشتر است. همچنین ممکن است اعضای خانواده در معرض مواد شیمیایی مشابهی قرار بگیرند که باعث سرطان میشوند یا تغییرات مشابهی در ژنهای خاص NAT و GST دارند که تجزیه سموم خاص را برای بدنشان سختتر میکند و خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش میدهد.
علائم و نشانههای سرطان مثانه در زنان
- خون در ادرار اغلب اولین و شایعترین علامت سرطان مثانه است که تجربه میکنید. ممکن است مقدار کمی باشد یا ممکن است رنگ ادرار را به صورتی، نارنجی یا قرمز تیره تبدیل کند.
- ممکن است یک روز متوجه خون شوید و روز بعد نه. گاهی اوقات حتی خون در ادرار خود نمیبینید. تنها راهی که پزشک میتواند آن را تشخیص دهد، تجویز آزمایش ادرار است.
سایر علائم اولیه بالقوه سرطان مثانه در زنان که باید مراقب آنها بود، عبارتند از:
- تغییر رنگ ادرار
- ادرار بیشتر از حد معمول
- سوزش یا درد هنگام ادرار
- احساس دفع ادرار با وجود پر نشدن مثانه
- ادرار خیلی کم یا عدم توانایی در ادرار کردن
در صورت بروز هر کدام از این علائم، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. این علائم لزوماً به معنای ابتلا به سرطان نیست. ممکن است به عفونت مثانه، عفونت دستگاه ادراری یا بیماری دیگری مبتلا باشید.
بعد از اینکه سرطان مثانه شروع به گسترش کرد، ممکن است علائم زیر بروز کند:
- عدم توانایی در ادرار کردن حتی در هنگام احساس نیاز
- احساس سیری کاذب
- درد کمر
- درد استخوانها
- کاهش وزن بدون تلاش برای آن
- احساس ضعف یا خستگی
- ورم پاها
سرطان پروستات، دومین سرطان شایع در میان مردان جهان می باشد. شما میتوانید برای تشخیص و درمان سرطان پروستات به متخصص اورولوژی مراجعه نمایید.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
انواع بدخیمی های مثانه
تاریخ انتشار : 1400-07-19تاریخ بروز رسانی : 1400-07-21 -
آیا افراد مبتلا به سرطان مثانه درمان می شوند؟
تاریخ انتشار : 1400-10-18تاریخ بروز رسانی : 1400-10-19 -
درباره ی تومور مثانه چه می دانید؟
تاریخ انتشار : 1400-07-21تاریخ بروز رسانی : 1400-07-24 -
نحوه انجام تارگت تراپی سرطان مثانه
تاریخ انتشار : 1401-08-04تاریخ بروز رسانی : 1401-08-09 -
سرطان مثانه چه علائمی دارد؟
تاریخ انتشار : 1400-07-09تاریخ بروز رسانی : 1400-07-20
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .