درباره ی تومور مثانه چه می دانید؟
مثانه ساختاری کیسهمانند است که جزوی از مجرای ادراری محسوب شده و با لولههایی به نام لولهی حالب به دو کلیه وصل شدهاست. زمانی که کلیهها خون را تصفیه مواد زائدی جدا میشوند که ادرار نام دارند. ادرار از طریق دو لولهی حالب از دو کلیه به مثانه منتقل میشود و تا زمان خروج از بدن در آنجا ذخیر میگردد. دیوارهی عضلانی مثانه این امکان را برای مثانه فراهم میکند تا بین 400 تا 600 میلیلیتر ادرار را در خود جای دهند. گاهی سلولهای سازندهی مثانه دچار جهش میشوند و توانایی تنظیم تقسیم سلولی خود را از دست میدهند.
در نتیجهی این جهشها، سلولها رشد کرده و با تقسیمهای غیر قابل کنترل خود موجب ایجاد تودههای سلولی غیرطبیعی به نام تومور میشوند. سلولهای تشکیلدهندهی تومورها گاهی از محل تشکیل خود به سایر بافتها و اندامها منتقل میشوند و موجب ایجاد تومورهای جدید در بافت دیگر میشوند. در صورتی که تومورها تنها در محل ایجاد خود باقی بمانند از نوع خوشخیم و در صورتی که به بافت دیگری نیز گسترش یابند، تومورهایی از نوع بدخیم هستند. متاسفانه بیشتر تومورهای مثانه از نوع بدخیم و سرطانی هستند.
برخی از بدخیمی یا سرطان های مثانه پس از درمان مجددا عود میکنند. این حالت از جمله در سرطانهایی با رشد سریع و غیرتهاجمی بیشتر مشاهده میشود. این مسئله بر اهمیت تشخیص درست نوع سرطان و روش درمانی استفادهشده تاکید میکند. همچنین باید به این مسئله نیز توجه داشت که تشخیص سرطان و بدخیمیهای مثانه در مراحل اولیهی خود تاثیر بسیار مهمی در احتمال موفقیت روشهای درمان سرطان مثانه خواهدداشت. اگر با علائم بدخیمی مثانه مواجه شدید؛ میتوانید به ارولوژیست مراجعه نمایید تا با تشخیص به موقع بیماری شما، ریسک احتمالی مواجهه با عوارض سخت را به حداقل ممکن کاهش دهند.
علائم تومور مثانه چیست؟
شناخت علائم تومور مثانه از این نظر اهمیت دارد که تشخیص به موقع تومور مثانه میتواند تاثیر روند درمانی را به شدت افزایش دهد. اولین نشانهای که اکثر افراد دارای تومور مثانه گزارش میدهند وجود خون در ادرار یا هماتوریا است. خون موجود در ادرار میتواند بصورت رگههایی مشخص از خون باشد که به سادگی با چشم قابل مشاهده است. برخی اوقات خون بصورت ذرات بسیار ریز در ادرار پراکنده است بصورتی که بصورت مجزا قابل تشخیص نیست اما رنگ ادرار را به صورتی، قرمز یا قهوهای تغییر میدهد. گاهی نیز ادرار در خون تنها با روشهای آزمایشگاهی قابل تشخیص است، بدون اینکه اثر قابل مشاهدهای در ادرار داشتهباشد. سایر علائم مرتبط با تومور مثانه شامل موارد زیر هستند:
- درد در ناحیهی پشت، شکم، پهلوها و لگن
- پیوستهنبودن ادرار
- تکرر ادرار
- سوزش یا درد در هنگام ادرار
- احساس نیاز به ادرار بدون اینکه مثانه پر باشد.
- کاهش جریان خروجی ادرار
- کاهش اشتها
- وجود علائم عفونت مجرای ادراری مانند درد و سوزش در هنگام ادرار که با مصرف آنتیبیوتیک بهبود نیابد.
- خونریزی در بانوان پس از دوران یائسگی
مراحل سرطان مثانه چیستند؟
سرطان مثانه را در 4 سطح یا درجه میتوان مشاهده کرد:
- سطح یک: در این درجه، سرطان در لایهی درونی مثانه ایجاد شده و تنها در همان لایه حضور دارد.
- سطح دو: در این درجه، تومور به لایهی عضلانی نیز کشیده شدهاست اما از سطح عضله جلوتر نرفتهاست.
- سطح سه: در این درجه، تومور مثانه از دیوارهی مثانه به سایر بافتهای مجاور مثانه کشیده شدهاست.
- سطح چهار: در این درجه، سلولهای سرطانی به گرههای لنفی و اندامهای غیرمجاور و دور از مثانه مانند ریهها یا استخوانها متاستاز کردهاست.
فاکتور خطر تومور مثانه چیست؟
فاکتور خطر یک بیماری به هر عاملی گفتهمیشود که احتمال ایجاد بیماری را بالا میبرد. در مورد تومور مثانه میتوان به فاکتورهای خطر زیر اشاره کرد:
- مصرف دخانیات از جمله سیگار
- سابقهی خانوادگی تومور مثانه
- تماس به مواد شیمیایی صنعتی، رنگها، فلزات سمی، محصولات پتروشیمی و ...
- سابقهی پرتودرمانی در ناحیهی لگنی یا استفاده از برخی داروهای ضد سرطان
- مصرف آب مناطقی با آرسنیک بالا
- مصرف آب تصفیهشده با کلرین
- سابقهی عفونت مثانه
- افزایش سن
باید توجه داشت که این فاکتورهای خطر لزوما در نهایت به سرطان مثانه منجر نمیشوند. همچنین در افرادی که هیچیک از این فاکتورهای خطر را ندارند نیز امکان ایجاد جهش و تشکیل تومور مثانه وجود دارد.
روش تشخیص تومور مثانه چگونه است؟
روشهای مختلفی برای تعیین وجود تومور مثانه و سرطان وجود دارند. از جملهی این روشها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بررسی وضعیت جسمانی و تاریخچهی بیماریها
- بررسی اندامهای داخلی مانند مسیر واژینال و رکتوم توسط انگشت برای بررسی وجود تودهی غیرطبیعی
- تست ادرار برای بررسی وجود سلولهای خونی، محتوای قندی، پروتئینها و ...
- تست سایتولوژی ادرار که بوسیلهی میکروسکوپ وجود سلول غیرطبیعی تشخیص داده میشود.
- سایتوسکوپی: در این روش به مشاهدهی ساختارهای درونی مثانه و مجاری ادراری برای بررسی وجود تودههای غیرطبیعی پرداخته میشود. در این روش از سایتوسکوپ استفاده میشود که یک لولهی نازک و دارای لامپ و عدسی برای مشاهده است.
- تصویربرداری IVP: در این روش ابتدا مادهای به درون شریانهای بدن وارد میشود که با برخورد اشعهی ایکس میتواند واکنش داده و تصویر شفافی از محل حضور خود ایجاد کند. در صورت انسداد یک مسیر، تجمع این رنگها در محل انسداد میتواند در تصویربرداری اشعه ایکس مشخص گردد.
- بایوپسی: در این حالت بخشی از سلولهای اندام موردنظر از آن جداشده و در آزمایشگاه بررسی میشود.
پس از تشخیص وجود قطعی تومور در مثانه، آزمایشات مختلفی انجام میشود تا مشخص شود که این سلولها به اندامهای دیگر نیز گسترش یافتهاند یا نه.
درمان تومور مثانه چگونه انجام میشود؟
برای درمان تومور مثانه روشهای مختلفی وجود دارند. هر یک از این روشها دارای مزایا و مضرات ویژهی خود هستند. روشهای درمانی بسته به وضعیت تومور، مرحلهی سرطان، وضعیت جسمانی فرد و دیگر عوامل انتخاب میشوند. روشهای درمان تومور مثانه شامل موارد زیر هستند:
- جراحی
- شیمیدرمانی
- ایمنوتراپی (Immunotherapy)
- درمان هدفمند (Targeted therapy)
- درمان موضعی (Local therapy)
- پرتودرمانی یا رادیوتراپی
باید توجه داشت که وجود تومور در مثانه الزاما یک مشکل غیرقابل درمان نیست. امروزه روشهای درمانی برای درمان انواع سرطانها به شدت در حال پیشرفت هستند و امیدها برای درمان سرطان مثانه روز به روز بیشتر میشود. انتخاب روش درمانی مناسب و پزشک مجرب نیز از فاکتورهای موثر در تاثیر فرایند درمانی هستند.
بدخیمی آلت تناسلی، سرطان نادری است که بیشتر در ناحیهی پوست آلت تناسلی و پوست ختنهگاه (پوستی که سر آلت تناسلی را میپوشاند و در زمان ختنهشدن جدا میشود) مشاهده میشود. در صورتی که سرطان آلت تناسلی زودتر تشخیص دادهشود، شانس خوبی برای موفقیت روش درمانی وجود دارد. در صورت تاخیر در تشخیص، بیماری پیشرفت کرده و وضعیت فرد نیز بدتر میشود. درمان سرطانهای پیشرفتهتر ممکن است با احتمال کمتری موفقیتآمیز بوده و بیماری نیز ناهنجارتر باشد. تشخیص و درمان این بیماری توسط ارولوژیست انجام میشود.
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
سرطان مثانه چه علائمی دارد؟
تاریخ انتشار : 1400-07-09تاریخ بروز رسانی : 1400-07-20 -
آیا افراد مبتلا به سرطان مثانه درمان می شوند؟
تاریخ انتشار : 1400-10-18تاریخ بروز رسانی : 1400-10-19 -
انواع بدخیمی های مثانه
تاریخ انتشار : 1400-07-19تاریخ بروز رسانی : 1400-07-21 -
علائم سرطان مثانه در زنان
تاریخ انتشار : 1400-10-15تاریخ بروز رسانی : 1400-10-18 -
نحوه انجام تارگت تراپی سرطان مثانه
تاریخ انتشار : 1401-08-04تاریخ بروز رسانی : 1401-08-09
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .